Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.12.2012.
19:11
Beta A

Još jedan oficir VRS negirao pucanje na civile u Sarajevu

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Vlade Lučić negirao je danas pred Haškim tribunalom, svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, da je njegova jedinice 1992-93 otvarala vatru na civile u Sarajevu.

Tadašnji predsednik RS i vrhovni komandant njene vojske, Karadžić (67) optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovnistva Sarajeva kampanjom napada granatama i snajperima, 1992-95.

Svedok Lučić - koji je do januara 1993. bio komandant jednog bataljona na Grbavici, a zatim u komandi Romanijske brigade VRS - izjavio je da je vatra otvarana "isključivo u samoodbrani i samo na vojne mete".

Nasuprot tome, po njegovoj izjavi, muslimanske snage stalno su pucale na civile, a naročito na one koji su iz grada pokušavali da pređu na teritoriju pod srpskom kontrolom.

Lučić je posvedočio i da su vođstva RS i komanda VRS stalno nudile demilitarizaciju Sarajeva i stavljanje teškog oružja obe strane pod kontrolu UN. Dodao je da nije znao za cilj lidera RS da se grad podeli.

Svedok je tvrdio i da njegov bataljon nije uzvraćao vatru koju je Armije BiH otvarala iz civilnih objekata u Sarajevu, uključujući i bolnicu na Koševu, da ne bi stradali civili.

Potvrđujući da je njegova jedinica imala snajperiste, Lučić je negirao da su oni ikada pucali na civile i vozila u Sarajevu.

Kao i svi prethodni Karadžićevi svedoci iz VRS, Lučić je izjavio da nije imao ni nameru, ni naređenje da teroriše stanovništvo Sarajeva i izazove civilne žrtve. Cilj VRS oko grada bio je daspreči proboj Prvog korpusa ABiH u srpska naselja i na druge delove ratišta u centralnoj Bosni,

Na pitanje tužiteljke Katrine Gustafson da li je VRS otvarala "nezakonitu vatru" na civile u gradu, svedok je odgovorio da o tome nije imao saznanja.

Dodao je da su minobacači njegove jednice bili usmereni na prve linije fronta, kako bi sprečili proboj neprijatelja i da nisu gađali ciljeve u dubini grada.

Sličan odgovor - da o tome ne zna ništa - Lučić je dao i kada ga je zastupnica optužbe, predočavajući dokumente Unprofora, pitala da li je više stotina Muslimana proterano sa Grbavice u samo jednom majskom danu 1992, ali je naznačio da je tada "postojala potpuna sloboda kretanja za civile".

Kazao je i da nije čuo za Veselina Vlahovića zvanog Batko, koji je i prema prikazanim dokumentima srpske policije, činio zločine na Grbavici.

Vlahoviću se, po optužbi za ratne zločine, trenutno sudi u Sarajevu, nakon što je uhapšen u Španiji.

Lučić je posvedočio i da ništa nije znao ni o nastojanju Glavnog štaba VRS da, po rečima tužiteljke Gustafson, izigra sporazum o uklanjanju teške artiljerije oko Sarajeva 1995. godine.

Zastupnica optužbe prethodno je prikazala naređenje GŠ VRS da se preko noći na položaje oko Sarajeva dopreme "neispravna oruđa" i da se sledećeg dana ona povuku pred očima Unprofora i ABiH. Gustafson je pokazala i spisak oruđa koja je VRS sakrila u kuće da bi izbegla njihovo stavljanje pod kontrolu Unprofora.

Lučić je objasnio da je u to vreme Prva romanijska brigada - u čijoj je komandi on služio - bila na odbrambenim položajima na "spoljnom prstenu" oko Sarajeva i da nije imala artiljeriju "usmerenu ka Prvom korpusu muslimanskih snaga" u gradu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.12.2012. 19:18
Овај суд је изгубио било какав смисао.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online