Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.12.2012.
01:05
J. Arsenović - Vesti A

Tribunal minira Radovana

Odbrana Radovana Karadžića sve češće se suočava sa problemom da sudsko veće Haškog tribunala njegovim svedocima uskraćuje pravo da govore o stradanjima Srba u Bosni i Hercegovini, tvrdeći da je to u konkretnom predmetu bez značaja.

Haški tribunal na sve načine otežava odbranu bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića
 

To nisu jedini problemi na koje nailaze ljudi angažovani u odbrani bivšeg predsednika Republike Srpske. Beogradski advokat Goran Petronijević, koordinator tima odbrane Radovana Karadžića, kaže za "Vesti" da je očigledno da su tužilaštvo i sekretarijat Tribunala shvatili da se prvi deo odbrane odlično razvija i na sve moguće načine pokušavaju da miniraju odbranu ratnog predsednika RS.

Svedok Mijatović: Nismo pucali na civile

Nikola Mijatović
 

Suđenje je nastavljeno iskazom zamenika komandanta Ilidžanske brigade VRS Nikole Mijatovića, koji je rekao da ta brigada nikada nije pucala u civile u Sarajevu, već samo odgovarala na vatru po položajima Armije BiH u gradskim naseljima.


Kao i prethodni svedoci Karadžićeve odbrane, Mijatović je izjavio da nije imao ni naređenje, ni nameru da teroriše stanovnike Sarajeva, već da su, naprotiv, komande nalagale da se štite civili i poštuje Ženevska konvencija.

- Nema nikakve dileme da su krenuli u veliku ofanzivu da na sve moguće načine umanje efekte i otežaju odbranu dr Karadžiću. Kao šef odbrane Karadžić ima pravo da se sretne sa svojim svedokom pre svedočenja kako bi još jednom prošli svedočenje, ali oni mu tu vrstu viđenja miniraju, pa mogu da se čuju samo putem video-linka.

Istovremeno svedocima javljaju da za četiri dana treba da se pojave pred sudom, a onda prave problem zašto im šest dana ranije nisu dostavili kopiju pasoša, iako ovi tada nisu imali informaciju kada će svedočiti - navodi Petronijević neke od primera podmetanja klipova odbrani Radovana Karadžića.


Karadžić, koji u sudnici sam ispituje svoje svedoke, usprotivio se zahtevu tužilaštva da sudije s njegove liste izbace svedoke odbrane, odnosno delove iskaza koji nemaju veze s incidentima navedenim u optužnici.


"Rat u BiH nije bio deo udruženog zločinačkog poduhvata - već istorijskog ubijanja kroz vekove", izjavio je Karadžić u sudnici, objašnjavajući zašto se protivi novom izbacivanju dela iskaza Gorana Sikiraša, jednog od narednih svedoka.


Sikiraš bi trebalo da potvrdi Karadžićeve tvrdnje o rasprostranjenom ubijanju civila kao delu građanskog rata, a ne sistematskog proterivanja organizovanog od civilnih i vojnih vlasti bosanskih Srba, kako to tvrdi optužba.

Prepreke i u Srbiji

Milivoje Ivanišević

Istražitelj Milivoje Ivanišević kaže da je očekivano ponašanje Tribunala da se zaobilaze i odbacuju svedočenja koja govore o stradanju Srba, jer to nije predmet njihovog interesovanja.


- Ali šta od tog suda očekivati, kada ste na svakom koraku imali saplitanje sopstvene države u pokušaju da prikupite što više dokaza za odbranu Srba optuženih pred Tribunalom. Kada sam pokušavao da od našeg tužilaštva ili državnih institucija dobijem dokumenta koja bi išla u prilog odbrane dr Karadžiću nailazio sam samo na prepreke, praktično sve što imamo dobili smo od haškog tužilaštva.

 

Pa čak nas je srpska televizija odbila tvrdeći da nema neki snimak jer je stradao u bombardovanju, dok sam "Politici" za fotokopiju nekog govora Alije Izetbegovića morao da platim 7.000 dinara - kaže za "Vesti" Ivanišević, član tima odbrane Radovana Karadžića.


Ukoliko se Sikirašu ne dozvoli da govori o stradanju srpskih civila u BiH, on će se pridružiti svedoku Radojki Pandurević koja je već u sudnici prošla slično iskustvo, kao i predsedniku Saveza logoraša RS Branislavu Dukići, koji je zbog takvog stava suda i odustao od svedočenja.


- Suština je da Tribunal i oni koji stoje iza njega ne žele da čuju istinu, a to je da su Muslimani držali logore za Srbe i činili zločine, čak i veće nego Srbi. Jer, ako rat i stradanja nisu tema na suđenju, šta je onda tema? U svakom slučaju, mi smo dobili 300 sati za izvođenje odbrane i nećemo odustati da izvedemo sve naše svedoke pred sud - najavljuje Goran Petronijević, koordinator tima odbrane Radovana Karadžića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online