Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.11.2012.
05:31
Večernje novosti A

Doboj: Zločini nad Srbima čekaju pravdu

Posle iskazivanja višegodišnje nemoći da sprovede zakonsku obavezu privođenja pravdi osumnjičenih za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, Okružno tužilaštvo u Doboju je sa čak šest obelodanjenih optužnica u jednom danu nagovestilo da bi se ta praksa mogla prekinuti.

Doboj: U jednom danu obelodanjeno šest optužnica

Među šestoricom optuženih nisu samo osumnjičeni za zločine nad srpskim stanovništvom tokom ratnog sukoba, već i protiv bivših pripadnika MUP RS i čuvara u dobojskom Okružnom zatvoru.


Optužnice su potvrđene protiv Gorana Brekala, pripadnika 108. brigade Hrvatske vojske za zločine u ženskom vojnom zatvoru "Polet" u Brodu, kao i pripadnika HVO Marka Jazvića za nečovečno postupanje nad srpskim logorašima u sabirnom logoru "Tulek", takođe u Brodu.


Selektivnost

Kada je reč o pravdi za žrtve i srpsku stranu u BiH, ona se i u dobojskom slučaju pokazala da može biti selektivna. Jer, za 98 ubijenih u četvorogodišnjem granatiranju grada, mučenja, torturu i uništenu imovinu Srba u gradovima oko Doboja, još niko ne pokreće pitanje odgovornosti druge strane.

Potvrđene su optužnice od strane dobojskog Okružnog suda i za bivše pripadnike HVO Zorana Ivankovića i Joze Brice za ratne zločine u hrvatskim logorima u Derventi i Brodu.


Optužnice za ratna nedela nisu poštedele ni Dragoljuba Kojića, koji je prve godine rata bio policajac u Šamcu, te mu se na teret stavlja silovanje, kao ni Branislava Ninkovića, koji je optužen za torturu nad zatvorenicima nesrpske nacionalnosti u dobojskom Okružnom zatvoru, a koja je imala za posledice smrt zatvorenika.


Dobojsko Okružno tužilaštvo protiv osumnjičenih za ratne zločine počinjene nad Srbima u opštinama dobojske regije od Haškog tribunala je dobilo saglasnost za vođenje krivičnog postupka za još niz slučajeva, ali su označeni kao izvršioci nedela uglavnom nedostupni.

POVEZANE VESTI

Subota 24.11.2012. 11:25
По НАТО закону, закону САД, закону ''хашког трибунала'', ЕУ и њихових пудлица ''ЕУ нема алтернативу'', дозвољено је убијати Србе и то није кривично дело. То је јасно као дан задњих 20 година свима осим дедињској интелектуално-политичкој ''елити''. Мада, трагови неког благог '' просветљења'' се јављају и код највећих медијско-интелектуално-политичких идиота у Србији, задњих дана. Да није тужно, било би смешно. Кретени који су задњих 20 година одавали утисак да горе од жеље да лично узму пушке и ''пресуде'' разним младићима, шешељима, караџићима, милошевићима, лазаревићима...сада лицемерно и плиткоуно пене по медијима режећи на хрватске ''генерале'' и њихову парадржаву.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online