Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.11.2012.
16:24
Beta A

Artiljerac VRS: Nismo gađali civile

Artiljerijski oficir Vojske Republike Srpske Savo Simić svedočio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu da nikada nije gađao civilne ciljeve u Sarajevu, niti mu je to bilo naređeno, već je samo odgovarao na vatru muslimanskih snaga iz tog grada.

Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95

Tadašnji kapetan prve klase Simić koji je bio načelnik artiljerije u Prvoj sarajevskoj brigadi VRS, ponovio je iskaz ranijih svedoka Karadžićeve odbrane da je cilj te vojske oko Sarajeva bio da spreči proboj muslimanskih snaga iz grada i zaštiti okolna srpska naselja.

Svedok je ocenio da nije bilo moguće pojedinačnom minobacačkom granatom pogoditi pijacu Markale u dva incidenta u kojim su, 1994. i 1995, poginule i ranjene desetine građana.

U eksploziji na pijaci Markale je 5. februara 1994. poginulo 66 , a ranila 140 građana. Ispred obližnje zatvorene tržnice je 28. avgusta 1995. poginula 43 stanovnika, a ranjeno je 75.

"Ja nikada nisam dejstvovao po unutrašnjosti grada, osim po vatrenim položajima koje su muslimanske snage vešto smeštale uz objekte koji bi trebalo da budu zaštićeni... Uzvraćali smo na njihovu vatru samo u slučaju krajnje nužde", izjavio je Simić, dodavši da su mu nadređeni često zabranjivali da otvara vatru, da ne bi bili
pogođeni civili.

Svedok je kazao da je, pri uzvraćanju vatre, "vodio računa da se civilne žrtve koje su zaista neminovne, svedu na minimum".

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger, Simić je kazao da je njegova jedinica gađala tačno određene ciljeve, a ne čitava gradska područja.

Na sugestiju tužioca da bi gađanje čitavih četvrti bilo nezakonito, svedok je odgovorio: "Ja za takvo naređenje nisam ni čuo, niti sam ga ja dobio - ne znam da li ih je bilo. Ja bih smatrao da je to nezakonito - da otvaram vatru po gradu bez ikakvog cilja. Nikada nisam to radio".

Pri tom iskazu ostao je i pošto mu je tužilac Tiger predočio upozorenje komandanta VRS Ratka Mladića s kraja maja 1992. "da će uzvratiti po Sarajevu" i da će se "Sarajevo tresti", ako iz grada bude ispaljen i jedan metak.

"Nije mi poznato to. Do mene nije dolazilo naređenje ni od koga da se vrši odmazda i kažnjavaju civili", rekao je Simić, uz pretpostavku da je Mladić hteo da "zastraši" protivnika koji je tada bio u ofanzivi.

Tužilac Tiger zatim je svedoku pokazao prepis Mladićevog razgovora sa potčinjenim iz tog vremena u kojem naređuje da artiljerija tuče sarajevska naselja Velušići i Pofalići jer "tamo nema mnogo srpskog življa", kao i druge četvrti, da bi se onima koji su se tamo zatekli "razvukla pamet" i onemogućilo da spavaju.

Ponovivši da takvo naređenje nikada nije dobio, Simić je pretpostavio da je "verovatno tako naređeno" u odgovoru na veliku ofanzivu ABiH iz grada, u kojoj su srpske oblasti bile na meti "kanonada".

"Sigurno je da su stradali i objekti, i stanovništvo, ali je za to kriva druga strana... Nismo imali nameru da ciljamo grad", tvrdio je svedok.

Pri tom odgovoru, ostao je i pošto mu je tužilac prikazao snimke Sarajeva pod artiljerijskom vatrom.

Upitan koja je svrha bila uzvraćati na vatru iz mobilnih minobacača Armije BiH iz gradskog područja, ako se ima u vidu da su oni odmah bili premeštani na drugo mesto i da su civili mogli stradati, Simić je uzvratio: "Oni su morali da vode računa da je to naseljena oblast.... direktno su ugrožavali civile... Mi nikada nismo imali
nameru da kažnjavamo i gađamo civile u Sarajevu".

Na tvrdnju tužioca da je artiljerijski odgovor VRS bio veoma neproporcionalan vatri iz grada, svedok je kazao da za to "nije čuo, niti je to radio", a da je "u drugom delu rata VRS morala da štedi municiju".

Tužilac je Simiću preneo i da su pripadnici Unprofora, vojni posmatrači, novinari i drugi svedoci optužbe izjavili da je VRS neselektivno gađala civilne četvrti Sarajeva.

Svedok je na to rekao da su ekipe Unpforora kontrolisale artiljerijske položaje njegove brigade tokom celog rata i bile obavešteni o svakom cilju i svakom dejstvu.

"Znači: kada je nebrojano puta Unprofor protestovao kod vaše komande zbog uzimanja za metu civilnih četvrti, oni su znali o čemu govore", sugerisao je tužilac Tiger.

"Ne znam na šta su se žalili, ali znam da su bili upoznati sa našim dejstvima", odgovorio je Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online