Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.11.2012.
00:02
Beta A

Mun: OHR je imao i ima važnu ulogu u BiH

Američki ambasador u BiH Patrik Mun izjavio je danas u Srebrenici da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) imao i ima vrlo važnu i pozitivnu ulogu u BiH, ali da u određenom trenutku mandat OHR u BiH treba da bude okončan.

 OHR će se jednog dana povući iz BiH : Patrik Mun
 

"Naravno da OHR ne treba da zauvek ostane u BiH. Međunarodna zajednica je odredila put da se u odgovarajuće vreme zatvori OHR", kazao je Mun novinarima u Srebrenici.

Po njegovim rečima, neki od uslova za zatvaranje OHR su ispunjeni, dok je rešavanje pitanje državne i vojne imovine, kao jednog od najvažnijih uslova, "nadohvat ruke".

Mun je podsetio da su politički lideri u BiH o tom pitanju postigli dogovor 9. marta, ali dogovor nisu primenili čime su blokirali napredak BIH.

"Sve će manje i manje biti relevantna uloga OHR kako Bosna i Hercegovina bude više napredovala na svom putu ka članstvu u NATO i EU", ocenio je američki diplomata.

Upitan kako komentariše izjavu predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da je OHR kriv za stanje u Bosni i Hercegovini, Mun je kazao da takve tvrdnje nisu utemeljene.

"Poslednjih 17 godina uloga OHR je bila zaista da pomogne u dobrom upravljanju zemljom. Međunarodna zajednica podržava ono što rade OHR i Valentin Incko. Postoji plan da se postepeno ide ka zatvaranju OHR i svi treba da radimo u tom smeru", ukazao je Mun.

Američki ambasador je u Srebrenici razgovarao sa Ćamilom Durakovićem i Vesnom Kočević, kandidatima za načelnika Opštine Srebrenica na proteklim lokalnim izborima.

On je kazao da je od njih dobio čvrsta uveravanja da postoji namera da se Skupština Opštine Srebrenica što pre formira.

"Nisam danas došao u Srebrenicu da bih bilo kome čestitao pobedu. Čestitao sam im na nastojanju da se povežu, da objedine zajednicu. Oba kandidata koja su bila u kampanji izrazili su svoju apsolutnu spremnost i opredeljenje da rade zajedno i da rade za bolju budućnost svih građana", istakao je ambašador Mun.

Poručio je da su građani Srebrenice "predugo patili i trpeli" i da im treba više radnih mesta, ekonomski razvoj, podrška vlasti i izSarajeva, i iz Banjaluke.

Bošnjački kandidat Ćamil Duraković odneo je pobedu na izborima za načelnika Srebrenice 7. oktobra, posle čega su srpske stranke najavile bojkot formiranje lokalne vlasti, ocenivši da su izbori namešteni.

POVEZANE VESTI

Subota 10.11.2012. 04:48
Samo Nezavisna Republika Srpska ce obezbediti srbima potpunu sigurnost i integritet!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online