Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 09.11.2012.
13:55
Beta A

Tribunal treći put odbio Krajišnika

Haški tribunal odbio je zahtev bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika za oslobađanje posle izdržanih 12 od 20 godina zatvorske kazne na koju je osuđen zbog progona nesrba u BiH 1992, saopšteno je danas u Hagu.

Krajišnik želi da se vrati na Pale i pomogne u izmirenju zaraćenih naroda
 

Predsednik Tribunala Teodor Meron je u obrazloženju odluke naglasio da, prema sudskim pravilima, osuđenik može prevremeno oslobađanje zatražiti posle dve trećine izdržane kazne. Dve trećine Krajišnikove kazne ističu u avgustu 2013. godine, precizirao je sudija.

"Krajišnik je, uz to, osuđen za veoma teške zločine, koji su obuhvatali rasprostranjeno premeštanje nesrpskog stanovništva u BiH, koje je izazvalo veliku patnju", naglasio je u odluci sudija Meron.

Predsednik Tribunala je, pritom, u obzir uzeo izveštaj zatvorskih vlasti u Velikoj Britaniji da se Krajišnik "primerno ponašao" u dosadašnjem toku izdržavanja kazne, kao i njihovu preporuku da bi stoga trebalo da bude oslobođen pre vremena.

Krajišnik (66) je zahtev zasnovao na britanskom propisu da osuđenici imaju pravo da zatraže prevremeno ili uslovno oslobađanje pošto im istekne polovina kazne, što se u njegovom slučaju desilo 2010. godine.

U pritvoru Haškog tribunala, a zatim i u zatvoru u Velikoj Britaniji, Krajišnik je od hapšenja u aprilu 2000. godine.

Isti zahtev, Krajišnik je Tribunalu uputio i u julu 2010. i 2011, ali ga je, uz identično obrazloženje, oba puta tadašnji predsednik suda Patrik Robinson odbio.

Kao argument za svoje oslobađanje pre isteka kazne, Krajišnik je naveo i da je sarađivao sa haškim tužilaštvom, omogućujući mu da dođe do dokumenata, ali u odluci sudije Merona piše da je tužilaštvo to negiralo.

Predsednik Tribunala u odluci je prihvatio da se Krajišnik dobro vlada u zatvoru i da je "pokazao izvesne dokaze o rehabilitaciji", ali je istakao da to nije dovoljno za prevremeno oslobađanje.

"U pismu Tribunalu u julu 2012, Krajišnik, kako izgleda, priznaje i prihvata konačnu presudu (iako navodi da aktivno skuplja dokazni materijal za zahtev za njenu reviziju). On, takođe, izražava 'saosećanje sa ljudima koji su bili proterani iz njihovih domova' i izjavljuje da se 'oseća mizerno zbog patnji mnogih nesrba, ne samo u slučajevima za koje je proglašen krivim, nego uopšte'", piše u odluci sudije Merona.

Krajišnik je u zahtevu precizirao da je "petnaest meseci proveo u najstrožem zatvoru Belmarš", a "godinu dana u samici u zatvoru Ful Saton. U novembru 2011. prebačen je u zatvor Usk sa najnižim nivoom obezbeđenja. Prema izveštaju britanskih vlasti, Krajišnik redovno posećuje gimnastičku salu i učestvuje u razgovorima posvećenim Bibliji koje vodi lokalni sveštenik. Prema istom dokumentu, Krajišnik namerava da se po oslobađanju vrati da živi na Palama i "bio bi srećan da ponudi pomoć u približavanju različitih strana" u regionu, iako je svestan "opasnosti koje bi doneo njegov povratak u političku arenu".

Tribunal je Krajišnika 8. septembra 2009. prebacio na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju. Žalbeno veće tribunala je u martu 2009. pravosnažno osudilo Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH 1992. Osuđen je za deportacije, prisilno premeštanje i, delimično, progon nesrba u BiH, 1992. dok je bio predsednik Skupštine Republike Srpske.

POVEZANE VESTI

Petak 09.11.2012. 14:27
jedino stanovnistvo koje je masovno iseljeno na balkanu su srbi a za njih niko ne odgovara, takav ce mir i BITI na balkanu - LAZAN I NIKAKAV. mira i stabilnosti nece biti DOK vecinski srbski narod ne dozivi zadovoljenje. to ostali dobro znaju i zato se trude svim mogucim sredstvima da uniste drzavu srbiju dok je nemocna i na kolena ...
Subota 10.11.2012. 05:04
Izdrzi Momcilo, izdrzi kazamat EU i sunce ce te ponovo ogrijati u Nezavisnoj Republici Srpskoj!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online