Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2010.
21:09
Tanjug A

Bulmastifi ubili svog gazdu

Ljubljanskog doktora Saša Baričevića do smrti izujedala tri njegova ljubimca koji su i pre tri godine napala prolaznika.

Uviđaj posle smrti Baričevića: policija na licu mesta

Strašna smrt ljubljanskog lekara Saša Baričevića, kojeg su rastrgla tri njegova bulmastifa, dovela je u sumnju definiciju ove vrste pasa, upisanu u kinološkim publikacijama i na Internetu, da su "verni, neustrašivi, ali ne i svirepi".

Zapisnik policije o onome što se u utorak dogodilo u dvorištu kuće broj 11. u Oražnovoj ulici, u kojoj je usamljeni lekar živeo sa svojim ljubimcima ukazuje, upravo, na zastrašujuću surovost bulmastifa, teških i do 60 kilograma, jer je Baričevićevo telo nađeno skoro raskomadano, u lokvi krvi.

"Čuli su se strašni krici bespomoćnog čoveka, koji je dozivao u pomoć", izjavila je devojka iz komšiluka, odakle je neko pozvao policiju.

Činjenica da je krvavi pir pobesnelih životinja prekinuo tek dolazak policije, koja je poubijala pse, stavila je još jedan znak pitanja iza tvrdnje o dobrim osobinama sorte nastale ukrštenjem buldoga i mastifa. I pokrenula lavinu pitanja u "deželi" o uslovima držanja opasnih pasa.

Slovenački kinolog Jože Vidic izjavio je, povodom ove tragedije, da bulmastifi u grupi postaju mnogo opasniji, nego što su to pojedinačno.

Baričevićevi ljubimci su to potvrdili i pre ubistva svog gazde, jer su, pre četiri godine, opasno povredili slučajnog prolaznika, kojeg je od smrti spasla policija, ubivši jednog bulmastifa.

Preostala tri doktorova psa, oni koji su mu juče došli glave, tada su upućena u prihvatilište, radi prevaspitavanja, pošto je preinačena odluka da odmah budu usmrćeni. Prema pisanju pojedinih medija, oni su i tamo pokazali lošu ćud, jer su napali i lakše ranili jednu dreserku.

Baričevič, koji od smrti supruge živi sam, teško je podneo taj rastanak, pa je uporno tražio da mu se psi vrate. U junu prošle godine, nadležni su, konačno, uslišili njegove molbe i psi su mu vraćeni.

"Molio sam ga da odustane od zahteva za povratak pasa, upozoravao na opasnost, ali nije vredelo", kaže Vidic, koji popuštanje nadležnih Baričevićevom zahtevu smatra velikom i opasnom greškom.

Milan Meglič, prva meta napada Baričevičevih pasa, koji još na sudu traži naknadu za pretrpljene povrede i strah, odgovornim za novu tragediju označio je i ministra poljoprivrede Milana Pogačnika, zatraživši javno njegovu ostavku. Njegov apel podržala je i Slovenačka narodna stranka.

Ministar odbacuje odgovornost, navodeći da je odluka o vraćanju bulmastifa vlasniku bila zakonski utemeljena i da je odgovornost za ponašanja pasa na vlasniku.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online