Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.10.2012.
01:05
Đ. Barović - Vesti A

Sve sam učinio da sprečim rat!

Umesto što sam optužen za zločine u našem građanskom ratu, trebalo bi da budem nagrađen zato što sam učinio sve što je u ljudskoj moći da do građanskog rata ne dođe, što sam umanjio patnje svih civila i što sam stalno tragao za mirom i prihvatio četiri od pet mirovnih planova, izjavio je prvi predsednik Republike Srpske, Radovan Karadžić na početku izvođenja dokaza odbrane čime je započeo poslednji deo u procesu koji se protiv njega vodi u Haškom tribunalu.

"Nisam dopuštao ni pojedinačne, a kamoli masovne zločine: Radovan Karadžić u haškoj sudnici
 

U uvodnoj reči, Karadžić se ukratko osvrnuo na sve tačke optužnice, objasnivši da će u dokazima koje je pripremio dokazati da nije kriv.


- U priči o opsadi Sarajeva se stalno zaboravlja podatak da je iz ovog grada proterano 200.000 Srba, a da ih je ostalo oko 50.000 kojima je bilo zabranjeno da izađu. Optužen sam za granatiranje grada koji je bio moj grad. Zbog toga me je i svaka granata ispaljena na Sarajevo bolela jer je mogla da pogodi nekog mog prijatelja. Ali, u Sarajevu je bilo 2.000 legitimnih vojnih ciljeva i između 50.000 i 80.000 muslimanskih vojnika - kazao je Karadžić i dodao da mu je neverovatno da su se "ratne izmišljotine poput Markala 1 i 2, na kraju našle i na sudu".

Svedočio Demurenko

Unprofor ignorisao njegovu istragu: Andrej Demurenko
 

Radovan Karadžić izveo je juče i prvog svedoka odbrane i unakrsno, penzionisanog pukovnika ruske vojske Andreja Demurenka koji je jedan od prvih pripadnika Unprofora koji je javno rekao da Srbi nisu odgovorni za masakr na pijaci Markale 1995. godine.

- U oba navodna granatiranja pijace Markale sve je lažno i neverovatno. Ali, u oba slučaja sam tražio temeljnu istragu koja je to je pokazala. U slučaju Markale 2, nije nam bilo dopušteno da se utvrdi istina, već je to bio eklatantan primer medijske manipulacije - rekao je Karadžić.


Objašnjavajući događaje u Srebrenici, Karadžić je kazao da nikada nije dopuštao "ni pojedinačne, a kamoli masovne zločine".


- Niko nije pomislio ni na mogućnost iskorenjivanja i genocida nad drugim narodima, a pogotovo ne nad narodom koji smatramo Srbima druge vere - objasnio je Karadžić i otkrio da su muslimani desetak dana ranije već napustili ovaj grad, te da je general Krstić još tada mogao da ga zauzme.


- Nisam naredio, ali sam dao saglasnost da srpske snage razdvoje zaštićene oblasti Žepu i Srebrenicu jer je to bila zona preko koje se dopremalo naoružanje i municija.

Snajperska dejstva

Radovan Karadžić je odbacio i navode o snajperskom delovanju srpskih snaga uz obrazloženje da Srbi nisu mogli da znaju ko je u Sarajevu Srbin, a ko nije.
- U više navrata sam inicirao niz sporazuma da se zaustavi snajpersko delovanje za koje sam uvek smatrao da je nehumano. Međutim, ti sporazumi nikada nisu poštovani. Muslimani su angažovali neke sportiste, osvajače medalja da ubijaju ljude i oni su ubijali svoje - kazao je Karadžić.

- Posle te akcije sam dao saglasnost i da se uđe u Srebrenicu, ali sam izdao naređenje da se striktno vodi računa o civilima i objektima. Tokom te akcije i posle nje nisam dobio nijednu informaciju, ni usmenu ni pismenu, koja je mogla da ukaže da je tamo počinjen zločin. Tek pošto je tamo boravila Medlin Olbrajt i otkrila neka tela, obratio sam se Glavnom štabu Vojske RS sa naređenjem da se sprovede kompletna istraga o svakoj ubijenoj osobi u Srebrenici ni oko nje.

- Niko mi se tada nije suprotstavio. Međutim, posle pet ili šest nedelja predao sam dužnost Biljani Plavšić i ne znam kako je završena ta istraga - objasnio je bivši predsednik RS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online