Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.08.2012.
17:37
Beta A

Tolimir: Optužbe protiv mene neosnovane i nedokazane

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir tvrdio je danas pred Haškim tribunalom da su optužbe protiv njega za genocid u Srebrenici neosnovane i tokom suđenja nedokazane.

Nijedan od navoda nije zasnovan na činjenicama koje se mogu dokazati van razumne sumnje : Zdravko Tolimir
 

Sugerišući da bi trebalo da bude oslobođen, general Tolimir je na početku završne reči kazao je da je Tužilaštvo, tokom procesa, protiv njega iznelo veliki broj optužbi "bez pravnog i činjeničnog osnova", kao i dokaza "spekulativne prirode".

"Tolimir je, po tužilaštvu, značajno doprineo dvostrukom udruženom zločinačkom poduhvatu - ubijanja vojno sposobnih muškaraca i progona stanovništva Srebrenice. Nijedan od tih navoda nije zasnovan na činjenicama koje se mogu dokazati van razumne sumnje", rekao je Tolimir, koji se brani sam.

General Tolimir je tokom rata u BiH, 1992-95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Optužen je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Muslimana koje je VRS, kako piše u optužnici, sistematski streljala u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

"Tužilaštvo kaže da je Tolimir bio jedan od najbližih saradnika i savetnika generala Mladića, pretpostavljajući krivičnu odgovornost generala Mladića koja u ovom predmetu nije dokazivana. Činjenica da sam bio pomoćnik Mladića ne može biti osnov za izvlačenje zaključaka o mojoj odgovornosti", naglasio je Tolimir.

Optuženi je tvrdio i da su svedoci optužbe, a naročito oni koji su priznali krivicu, nagodivši se sa tužiocima, teretili "bez ikakvih dokaza". Kao primer pomenuo je bivšeg oficira VRS Momira Nikolića koji je priznao krivicu za učešće u srebreničkom zločinu zbog čega je osuđen na 20 godina zatvora, a zatim je u korist tužilaštva svedočio na više haških suđenja.

Tolimir je tvrdio i da je tokom suđenja dokazano da su Srebrenica i Žepa, iako proglašene demilitarizovanim zonama, bile korišćene kao "vojna uporišta " Armije BiH u čiju su korist protiv VRS delovali i Unprofor i NATO.

Tolimir nastavlja završnu reč.

Tužilaštvo je u svojoj završnoj reči zatražilo je doživotnu zatvorsku kaznu za generala Tolimira, označavajući ga kao predvodnika "ubilačke grupe" bezbednosnih oficira VRS koja je od 13. do 16. jula 1995. sprovela naređenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića da svi vojno sposobni muslimanski muškarci iz Srebrenice budu ubijeni.

Tužilac Piter Mekloski naglasio je da je taj "užasni zločin", po naređenju predsednika RS i komandanta VRS, "isplanirala i sprovela" bezbednosno-obaveštajna uprava Glavnog štaba VRS na čijem je čelu bio general Tolimir.

Tolimir je u osam tačaka optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, prisilno premeštanje i deportaciju Muslimana iz Srebrenice iz Žepe od jula do novembra 1995.

 

 

Suđenje generalu Tolimiru u Hagu počelo je 26. februara 2010. godine. Tužioci su pred sudije izveli 126 svedoka, a Tolimir, koji se brani sam, samo četiri.

 

 

Tolimir je uhapšen u 31. maja 2007, a sutradan su ga vlasti Republike Srpske prebacile u Hag. U prvom pojavljivanju pred sudijom u Hagu, 4. juna 2007.

 

 

Vlada Srbije, na čijem čelu je bio Vojislav Koštunica, saopštila je tada da je Tolimir bio uhapšen u Republici Srpskoj. Tolimir je, međutim, u prvom pojavljivanju pred Tribunalom tvrdio je da je bio uhapšen u svom stanu u Beogradu, a onda prebačen preko Drine u RS.

 

 

U prvom pojavljivanju pred sudijom u Hagu, 4. juna 2007., Tolimir je odbio da se izjasni o krivici, posle čega je sudija, u skladu s pravilima Tribunala, u spis uneo da je optuženi izjavio da nije kriv.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online