Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 18.07.2012.
15:00
večernji list hr, Beta A

"Mladić smirivao zarobljene Muslimane"

Na današnjem suđenju Ratku Mladiću u Hagu tužilaštvo je prikazalo snimak od 12. jula 1995. na kome se vidi Mladić dok govori Muslimanima iz Srebrenice koji su se okupili u bazi holandskog bataljona UN u Potočarima da se ne boje, da će svi biti evakuisani i da im niko neće ništa učiniti.

Mladić je radio pravu stvar u tom trenutku

– Doći će 30 autobusa i prebaciće vas u Kladanj. Bez panike, propustite malu decu i žene, nemojte da se neko dete izgubi. Ne bojte se ništa, niko vam neće ništa učiniti – čuo se Mladićev glas na snimku.

Ovoj sceni prisustvovao je i Josef Kingori, bivši vojni posmatrač UN-a u Srebrenici koji je danas svedočio na suđenju. Rekao je da je Mladić tada "radio pravu stvar u tom konkretnom trenutku", pokušavajući da umiri ljude i obećavajući im sigurnost.

– Ali, koliko smo mi procenili, on je samo hteo da taj konkretni trenutak prođe i verovali smo da, po svemu sudeći, on ne misli ono što govori – rekao je Kingori. Potom je prikazana snimak na kojoj se vide Mladićevi vojnici koji dele zarobljenima čokolade, kekse i cigare.

– Čim je kamera prestala da snima, neki od njih su otišli i uzeli natrag podeljene stvari. Nismo mogli shvatiti zašto to čine – posvedočio je bivši vojni posmatrač u Srebrenici.

Odvođenje oko 30.000 muslimanskih civila iz Potočara trajalo je do 14. Jula 1995., kazao je svedok, koji je tamo ostao još četiri dana, organizujući evakuaciju ranjenika iz srebreničke bolnice, pošto su mu srpski vojnici, kako je rekao, zapretili da će u suprotnom ranjenici biti ubijeni.

Po Kingorijevom iskazu, junu 1995. srpski "pukovnik Vuković" zapretio je tokom sastanka sa njim i predstavnicima Unprofora da "Muslimanima nema mesta" u Srebrenici i da će, ako ne odu dobrovoljno, biti "počišćeni".

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović pitao je svedoka zašto Vukovićevu pretnju nije preneo u izveštajima nadređenima ili zapisao u dnevniku.

Kingori je odgovorio da jeste obavestio nadređene, a da je deo dnevnika u koji je to zabeležio posle uništen.

Na pitanje o 28. diviziji ABiH u Srebrenici, svedok je odgovorio da muslimanske snage u enklavi nisu bile organizovane, niti su imale snagu divizije, kao i da su bile naoružane samo pešadijskim oružjem.

Pošto mu je branilac Stojanović citirao izveštaje oficira te divizije o desetinama "četnika" ubijenih u napadima iz enklave na susedna srpska sela, Kingori je kazao da o tome nije bio obavešten. Svedok je potvrdio i da nije mogao znati za sve isporuke oružja muslimanskim snagama u Srebrenici.

Mladićev branilac Stojanović prethodno mu je citirao reči tadašnjeg komandanta ABiH Rasima Delića da se "Sarajevo branilo sa manje oružja i opreme" od Srebrenice.

Unakrsno ispitivanje svedoka Kingorija, Mladićev branilac nastaviće sutra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online