Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 30.06.2012.
04:41
Večernje novosti A

Slučaj “Dobrovoljačka“: Sprema se skandalozna presuda

Već pet meseci iz Tužilaštva BiH niko u javnosti ne spominje slučaj “Dobrovoljačka“. U Tužilaštvu BiH, međutim, užurbano se radi na ovom predmetu, ali na štetu žrtava i Republike Srpske.

Zbog zločina u Dobrovoljačkoj ni do danas niko nije odgovarao
 

Naime, kako pišu “Večernje novosti“, pozivajući se na nezvanične izvore, istraga u slučaju zločina u Dobrovoljačkoj ulici nastavila se posle januara, kad je tužilac Džud Romano oslobodio Ejupa Ganića i još 13 zvaničnika Republike BiH, optuženih za ovaj zločin, u delu procesa koji se odnosi na utvrđivanje odgovornosti neposrednih izvršilaca ratnog zločina.


Tužioci BiH sada na sve načine pokušavaju da ovaj slučaj zvanično završe tako da se za zločin pronađe nekoliko krivaca iz srednjeg komandnog kadra, a koji su bili prisutni u Dobrovoljačkoj. Tu se, pre svega, misli na nekoliko pripadnika “zelenih beretki“, Patriotske lige, Teritorijalne odbrane ili na nekog pojedinca iz paravojnih jedinica, koji se nalazio u Dobrovoljačkoj, maja 1992. godine, kad je zločin počinjen.
 

Nečuveno

U napadu na kolonu JNA, koja je prema dogovoru mirno napuštala Sarajevo, pripadnici Armije RBiH, Teritorijalne odbrane i “zelenih beretki“ 2. i 3. maja ubili su 42 vojnika, ranili 73, a zarobili njih 215. Do danas zbog tog zločina niko nije odgovarao.

Oni bi bili žrtvovani da bi se spasao politički i ratni vrh Republike BiH i tako ni posle 20 godina niko od “jačih“ imena ne bi odgovarao za ubistvo 42 vojnika JNA, ranjenih 73 i zarobljenih 215.


Simo Tuševljak, šef Tima MUP Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina, kaže za “Večernje novosti“ da Srpskoj nikako ne odgovara da za zločin u Dobrovoljačkoj budu kažnjeni neki “anonimusi“ umesto pravih naredbodavaca.


- Prigovor je upućen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog slučaja “Dobrovoljačka“ još početkom februara. Već pet meseci nema odgovora, niko nas nije kontaktirao. Novi dokazi u ovom predmetu dostavljeni su početkom aprila. Tu smo im naveli svedoke koji su bili zarobljeni, a da od njih nikada nisu uzete izjave - ističe Tuševljak.

Odluku donosi grupa tužilaca

Što se tiče okončanja predmeta “Dobrovoljačka“, Tuševljak kaže da nije optimista da će se to završiti ove godine i da je teško tako nešto prognozirati.

- Mi smo u stalnim kontaktima sa Kancelarijom glavnog tužioca i insistiramo da se odredi stav Tužilaštva BiH. Znamo da je formirana Komisija u Kancelariji glavnog tužioca koji iščitavaju spise. Ima više tužioca i konačnu odluku će doneti grupa tužilaca, a videćemo i kakvu - poručio je Tuševljak.

POVEZANE VESTI

Subota 30.06.2012. 08:37
Nema veze,svakim njihovim napadom na RS,sve će biti manje BIH.Nadam se da naša vlast,koja je prvi put jedinstvena,ima spremljene odgovore.Free Srpska.
Subota 30.06.2012. 10:02
Neka bude skandalozna presuda, to je od turaka bilo i za očekivati...! Dobro je jedino to što ovakvi njihovi gnusni potezi, uvek Srpsku još za komad više odvoji od tzv. Bosne...!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online