Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 29.06.2012.
15:20
Nezavisne novine A

Haker iz Banjaluke pokrao milione evra?

Policija Republike Srpske i američki FBI uhapsili su studenta informatike Dragana Plavšića osumnjičenog da je u saradnji sa međunarodnom grupom hakera ukrao desetine miliona evra sa bankovnih kartica.

Dragan Plavšić: Putovao u Diznilend od bakinog lekovitog bilja

Na opšte iznenađenje komšiluka, stanar trošne kuće u banjalučkom naselju Rosulje, student informatike na Univerzitetu u Banjaluci Dragan Plavšić, jedan je od hakera za kojim je tragao američki FBI zbog "peglanja" bankovnih kartica klijenata širom sveta.

Pozivajući se na svoja saznanja, banjalučke "Nezavisne novine" pišu da je u zajedničkoj akciji FBI i MUP-a RS u Banjaluci priveden i sin advokata Sofke Osmančević, koji je posle saslušanja pušten.

I dok Draganova baka priča da je brala lekovito bilje i prodavala ga kako bi prvom unuku dala koju marku, Plavšić je sa saučesnicima sa četiri kontinenta skinuo desetine miliona evra s bankovnih računa širom sveta.

Plavšiću je Osnovni sud u Banjaluci, i to na zahtev Tužilaštva, odredio jednomesečni pritvor zbog bojazni da će ometati dalju istragu i uticati na svedoke i saučesnike.

Trošna porodična kuća u banjalučkom naselju Rosulje, dvorište obraslom travom, stara drvenarija, ničim ne odaju da je upravo u njoj Plavšić radio nešto protivzakonito, dostojno pažnje američkog FBI. Dok Plavšićeva baka, koja živi na spratu kuće, tvrdi da njen inače nezaposleni unuk nema novca niti bilo kakve veze s kriminalom, fotografije Plavšića s njegovog Fejsbuk profila otkrivaju da ovom Banjalučaninu nije manjkalo novca.

On se je s društvom prošle godine bio u "Diznilendu" u Parizu, iako baka i komšije kažu da njegovi roditelji jedva sklapaju kraj s krajem.

Plavšić je uhapšen u okviru istrage koju je pokrenuo američki FBI i u kojoj je proteklih dana uhapšena međunarodna grupa hakera iz SAD, Austalije, Azije i Evrope. Grupa je imala jedan cilj - skinuti što više novca s bankovnih kartica. Tako se među 24 hakera našlo i ime Plavšića, koji je završio Srednju elektrotehničku školu "Nikola Tesla" u Banjaluci.

On se tereti za sajber kriminal, a haker koji je želeo da ostane anoniman rekao je "Nezavisnim novinama" da na sličan način zarađuje dosta mladih u Banjaluci.

Međunarodna grupa hakera kojoj su pripadali i Banjalučani ukrala je najmanje 60 miliona evra s ličnih i poslovnih bankovnih računa u Evropi, SAD i Latinskoj Americi.

"Videli smo policiju oko kuće i čuo sam da je Dragan uhapšen. Radi se o normalnom mladiću, koji nije imao problema sa zakonom, a nadam se da će nakon ovoga naći normalno zaposlenje", ispričao je komšija, koji je želeo da ostane anoniman.

Baka osumnjičenog priča da Dragan nema novca ni da plati sebi studiranje. "Čitavog života sam svog sina učila poštenju i da ne krade i tako je i bilo. Oni nemaju novca, budite sigurni. Evo, ja sam otišla i nabrala lekovito bilje kako bih ga prodala i dala unuku da ima. Jeste li sigurni da je Dragan uhapšen", govorila je i pitala istovremeno Plavšićeva baka, kunući svakoga ko objavi ime njenog unuka.

POVEZANE VESTI

Petak 29.06.2012. 16:01
Svaka cast za Draganovog anonimnog komsiju i za izjavu --- da malom treba odmah dati NORMALNI posao! Treba li neko kao genijalac da prvo postane haker [ negativac] pa nakon toga poznat i da dobije posao posle trauma. Kriva je drzava koja o mladim talentima ne vodi racuna ! Dajte mu dobar posao!
Petak 29.06.2012. 16:51
Kralju, daj nauci i mene zanat.......
Petak 29.06.2012. 19:42
Svaka mu čast. Žao mi je što su ga uhvatili. Dosta su ti zapadni imperijalisti krali od Srbije i njenog naroda. Sada je red na nas da krademo od njih!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online