Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.09.2011.
17:51
A

Suđenje Karadžiću: Muslimani kasapili poginule Srbe

Na suđenju Radovanu Karadžiću danas je svedok optužbe Petko Panić potvrdio da su se u Kamenici i u drugim muslimanskim koncentracionim logorima kasapili poginuli srpski borci, da su im muslimani nabijali glave na kolac, vršili obrezivanje polnih organa i slično.

Radovan Karadžić: Zločine u Zvorniku činile paravojske
 

Panić, bivši pomocnik komandira policije u Zvorniku, rekao je da je čuo da je pokojni policajac Slavko Erić paljen, da su mu nedostajali delovi tela kao i da zna da je na Glođanskom brdu ubijeno 60 Srba, od kojih su mnogi nađeni bez delova tela, a neki ni nisu nađeni, ali je naglasio da to nije lično video.

Panić je u unakrsnom ispitivanju potvrdio da su se u Zvorniku i okolini, u proleće 1992. godine, muslimani plašili paravojnih snaga, a ne srpske vojske i policije. Prema Paniću, bezbednost muslimana bila je ugrožena samo od paravojske koja je maltretirala sve građane Zvornika, bez obzira na veroispovest.

Panić je ispričao incident kada je "jedan ''šešeljevac'' tukao srpske policajce, jer su skinuli orlove, a stavili stare šapke sa petokrakom". Paravojska je, takođe, oformila zatvore i hvatale ljude "i niko ni od nas, a verujem ni od vojne policije, nije mogao ući u te zatvore", ukazao je Panić.

Policija je oterala paravojnu formaciju nazvanu po njihovom vođi - "Gogićevce" preko Drine, 28. jula 1992. godine, a nakon dan, dva su pohapšeni i vođa paravojne formacije zvani Žuća i njegovi ljudi i od tih dana je počela da se upostavlja regularna vlast, potvrdio je Panić.

"Hapšenjem Žuće i proterivanjem paravojski, u Zvorniku je zaživeo pravni sistem", dodao je svedok.

Svedok je rekao da o Srebrenici ne zna ništa, jer u julu 1995. godine nije bio tamo, mada je bila prisutna prva četa policijske stanice Zvornik. Međutim, sve radnje u Zvorniku u vezi Srebrenice preuzimala je vojska, naglasio je Panić.

Karadžić je tvrdio i da su se opštine na početku rata ponašale kao država u državi, što je bio slučaj i sa Zvornikom, što je Panić potvrdio.

"Sve opštine su uzele za pravo da donose akte koje nisu u njihovoj nadležnosti na početku ratnih dejstava, da li zbog otežane komunikacije ili nečeg drugog, ne znam", rekao Panić.

Posle Panića, iskaz je dao zaštićeni svedok na zatvorenoj sednici za javnost.

Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske, Haški tribunal tereti za genocid i druge ratne zločine počinjene od 1992. do 1995. godine u BiH.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.09.2011. 18:00
Koga bre briga jos na ovom postenom svetu kakve su zlocine radili nad srbima. Tuzno, nepravedno ali istinito.
Utorak 20.09.2011. 18:40
Ostaje nam samo da zivimo i cekamo dan kad ce nepravde biti ispravljene,a zlocinci kaznjeni.Jer u Hagu nisu zlocinci, ves Srbi.A tu je velika razlika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online