Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.06.2018.
15:23
Vestionline A

Čadež: Evrokomore će podržati digitalizaciju Zapadnog Balkana

Evrokomore će podržati digitalizaciju Zapadnog Balkana, kao preduslov unapređenja poslovnog okruženja i procesa, jačanja konkurentnosti i bržeg rasta ekonomija regiona, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, danas u Briselu, uoči svog prvog predsedavanja Odborom za digitalizaciju najveće evropske poslovne asocijacije.

Tanjug
Marko Čadež najavio da će Evrokomore podržati digitalizaciju Zapadnog Balkana

Već sredinom septembra, u organizaciji  Odbora za digitalizaciju Evrokomore i uz podršku Evropske  komisije, u Tirani će, najavio je Čadež, biti održana konferencija posvećena digitalizaciji komorskih procesa i usluga i ulozi komora u digitalnoj transformaciji privreda regiona, posebno  malih i srednjih preduzeća.

- Cilj ovog skupa je da razvijene evropske komore kolegama sa Zapadnog Balkana predstave dobru praksu - elektronske usluge koje su razvile za članstvo  i način na koji pomažu digitalizaciju svojih privreda. Biće to prilika da se komore regiona bolje upoznaju sa mogućnostima i rezultatima korišćenja elektronskih dokumenata, poput e-fakture,  primene veštačke inteligencije  za rešavanje upita privrednika,  sa funkcionisanjem online prodavnica i raznih digitalnih alata (aplikacija) korisnih za privredu, kao i sa programima edukacije i razvoja digitalnih veština - objašnjava Čadež.

Za region su dragocena i evropska iskustva u digitalizaciji komunikacije između privrede i administracije kroz saradnju sa vladama u kreiranju portala za digitalno rešavanje administrativnih procedura,  kao i  u obezbeđivanju  digitalne i sajber bezbednosti. Uspešne priče o digitalizaciji, predstaviće  i kompanije iz Evrope i regiona.

Ukazujući na važnost  prelaska na digitalno poslovanje, Čadež je  podsetio da su promene proizvodnih  i poslovnih procesa i biznis modela, usled tehnoloških promena,  toliko radikalne i brze, da su digitalna transformacija tradicionalnih industrija i otvaranje novih digitalnih biznisa, postali pitanje opstanka  privrede, uštede novca i vremena. I više od toga. I to svih ekonomija i  kompanija pojedinačno, velikih  i malih, razvijenih i nerazvijenih, svuda u svetu. 

- Za zapadnobalkanske privrede, kojima predstoji veliki posao na podizanju konkurentnosti, ubrzanju rasta, čvršćem regionalnom povezivanju i jačanju konekcije sa međunarodnim okruženjem, to je poseban izazov, ali i velika prilika - napominje Čadež.

Komore  u tome, ocenjuje, imaju veoma važnu ulogu, kako kroz digitalizaciju svojih procesa i razvoj korisnih  elektronskih  servisa za članstvo, tako i kroz podršku svojim privredama da se digitalno transformišu.

Podsetio je i da je Privredna komora Srbije jedan od lidera među komorama regiona po broju digitalnih usluga za kompanije - članice  i aktivnostima novoosnovanog Centra za digitalnu tranformaciju.

Odbor za digitalizaciju Evrokomore  na današnjem zasedanju zauzeće zajednički stav o predlogu Evropske komisije za donošenje propisa koji će malim i srednjim preduzećima obezbediti fer tretman na online platformama koje koriste za prodaju i promociju svojih proizvoda i usluga.

- Diskutovaće se i o digitalnom ili internet porezu, digitalizaciji osnivanja prekograničnih kompanija unutar EU i drugim pitanjima koja u ovom trenutku možda ne dotiču privrede Zapadnog Balkana... Međutim, veoma je važno što smo prisutni i  da već učestvujemo u donošenju tih odluka, koje će definisati i  poslovanje naših kompanija po ulasku u EU - kaže Čadež.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online