Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.06.2018.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Gorivo divlja zbog države

Nezadovoljni potrošači naftnih derivata u Srbiji najavljuju proteste za 8. jun zbog značajnog rasta cena goriva u poslednjih mesec dana. Benzin je u proseku poskupeo za 4,8, a dizel za 6,2 odsto, što osiromašenim srpskim potrošačima predstavlja neočekivani dodatni trošak pred letnje godišnje odmore.

pixabay.com
Rast cena objašnjava se poskupljenjem sirove nafte na svetskom tržištu, ali i visokim državnim akcizama

Rast cena se zvanično objašnjava poskupljenjem sirove nafte na svetskom tržištu, ali i velikim akcizama koje je država propisala ne bi li napunila državnu kasu. I po tom kriterijumu Srbija je u vrhu zemalja u regionu.

Cene goriva
Zemlja Bezolovni Dizel
Holandija  1,57  1,23
Danska 1,49 1,26
Italija  1,48  1,32
Francuska  1,30  1,12
Nemačka  1,39  1,10
Austrija  1,08  0.99
Belgija  1,32  1,22
SRBIJA  1.30  1,38

Kada se ovdašnjim naftnim kompanijama upute primedbe da građanima prodaju skupo gorivo, pogotovu u poređenju sa zemljama u regionu, oni odgovornost prebace na državu.

Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuje da državna zahvatanja u ceni benzina iznose čak 55,2 odsto! Prevedeno u dinare, to znači da u ceni litra benzina od 149,4 državi odlazi 82,44 dinara.

Na drugoj strani, pritisnuti rastom nabavnih cena sirove nafte, benzina i dizela, proizvođači i uvoznici derivata nafte, podižu i veleprodajnu i maloprodajnu cenu.

Aleksandar Antić, ministar energetike, ostavlja mogućnost da bi Vlada Srbije mogla da posegne za nekim merama, ali ne precizira kojim.

- Pratićemo kako će se te cene u narednom periodu razvijati s nadom da će doći do pada cene sirove nafte i cene derivata. Ukoliko do toga ne dođe mi ćemo na nivou Vlade videti koje mere imamo na raspolaganju, pri čemu moramo da imamo na umu da imamo tržišno formulisanje tih cena i da tržište diktira same uslove - kazao je Antić za TV Prva.

U poređenju sa zemljama regiona po ceni benzina, Srbija je na sredini liste, ali je po ceni evrodizela u samom je vrhu. Ta goriva su skuplja samo u Albaniji i Grčkoj zbog čega je jedno vreme među srpskim vozačima bio aktuelan odlazak u BiH i Makedoniju po gorivo. Sada taj trend nije više tako prisutan jer su i kod ova dva suseda vlasti povećale namete.

Na skupo srpsko gorivo utiču ne samo visoke akcize, već i visoka naknada za formiranje obaveznih rezervi koja je prošle godine bila deset puta veća nego što je, na primer, u susednoj Makedoniji.

- Osnovni razlog zašto se Srbija, kada su u pitanju cene dizela i tečnog naftnog gasa, nalazi na tom mestu, je državno zahvatanje - tvrdio je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Dobra strana mogla bi da bude manje vozila na ulici, pa samim tim i manje zagađenja i saobraćajnih gužvi, ali se građani plaše da će poskupljenje goriva povući za sobom i rast cena na malo, jer svi proizvodi iz prosečne potrošačke korpe u sebi sadrže i značajnu stavku troškova prevoza.


Privremeno smanjenje akciza

Zakon o akcizama omogućava Vladi Srbije da bez promene zakona smanji ovaj namet do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na propisan nivo. To je poslednji put učinjeno pre šest godina, a sada su se u Vladi dali u računicu koliko bi to zbirno moglo da umanji prihode u državnu kasu, koju ionako od sledeće godine čeka manji priliv po osnovu povećanja ranije umanjenih penzija.

Kasnimo za berzama

Građani su nezadovoljni i zato što kada cena nafte pada, kao što je bilo u prvoj polovini prošle godine, na srpskim pumpama nije bilo pojeftinjenja goriva!
- Reakcija tržišta je spora kada je reč o smanjenju cene nafte zato što imamo zadršku nekih mesec do mesec i po dana kalkulacije sa cenama na berzi - objasnio je Ljubinko Savić iz Odbora za energetiku Privredne komore Srbije.

 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online