Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.06.2018.
13:26
Vestionline A

Srpska hrana za trgovinske lance u Rusiji

Predstavnici petnaest srpskih kompanija, proizvođača i izvoznika prehrambenih proizvoda, prezentovali su u Moskvi izvozni potencijal i održali bilateralne pregovore sa tri vodeća ruska trgovinska lanca H5, "Azbuka ukusa" i "Bila".

pixabay.com
Srpski privrednici predstavili svoje proizvode u Moskvi

Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja Ruske Federacije, organizovali su 31. maja više od 50 komercijalnih susreta srpskih izvoznika i ruskih uvoznika sa ciljem uspostavljanja direktnih poslovnih kontakata, unapređenja bilateralne privredne saradnje i povećanja srpskog izvoza.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Maja Mandrapa Gašić istakla je da su ukupni bilateralni odnosi dve zemlje na najvišem nivou, da postoji obostrani interes za jačanje ekonomske saradnje i da potencijal nije ni blizu iskorišćen.

- Očekujemo da će razgovori podstaći nove poslovne inicijative čiji će konkretni rezultati doprineti većem izvozu u Rusku Federaciju - zaključila je Mandrapa Gašić.

Direktor sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije Veljko Jovanović naglasio je da treba uspostaviti direktan dijalog između poslovnih asocijacija Srbije i Rusije, razmenom informacija o obaveznim standardima usaglašenosti kvaliteta proizvoda i formiranjem zajedničke poslovne platforme radi koordinacije poslovanja srpskih izvoznika i sistematizacije neophodnih kvalitativnih preduslova za plasman srpskih proizvoda na ruskom tržištu.

Poslovna platforma će u narednom periodu biti definisana okvirnim Sporazumom o saradnji između PKS i Asocijacije ruskih maloprodajnih trgovinskih lanaca "Akort".

Direktor Departmana Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Mihail Anisimov istakao je da su srpski prehrambeni proizvodi zastupljeni na ruskom tržištu, prepoznati kao kvalitetni i da, iako je Rusija u ovom trenutku usmerena na supstituciju, uvoz, razvoj i lokalizaciju domaće proizvodnje, postoji interes za daljim jačanjem saradnje sa srpskim kompanijama.

Plasman srpskih proizvoda u Rusku Federaciju na osnovu jedinstvenog, preferencijalnog Sporazuma o slobodnoj trgovini i bescarinskog izvoza na tržište od preko 144 miliona stanovnika karakteriše startna, cenovna, konkurentna prednost u odnosu na druge, uvozne proizvode.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena  Srbije sa Ruskom Federacijom u 2017. godini iznosila je skoro 2,6 milijardi dolara. Ukupan srpski izvoz u 2017. godini vredeo je 993,1 miliona dolara i porastao je za 25,12 procenata u poređenju sa prethodnim periodom.

Trgovinska razmena u prva tri meseca 2018. godine beleži pozitivna kretanja i stabilan trend rasta izvoza u Rusku Federaciju u visini od 25,8 odsto. Očekuje se da će srpski izvoz u 2018. premašiti 1,2 milijarde dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online