Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.05.2018.
00:42
J. Arsenović - Vesti A

Od kukuruza do letovanja

Iz Brisela u poslednje vreme sve češće ističu da stabilnost Zapadnog Balkana zavisi od srpsko-albanskih odnosa. Evropski zvaničnici posebno insistiraju na ekonomskom povezivanju zemalja regiona, sa akcentom na infrastrukturi, trgovinskim i projektima u oblasti kulture.

pixabay.com
Albanija gradi sve više luksuznih hotela na obali

Svesni očekivanja Brisela proevropske vlade u Beogradu i Tirani intenzivno rade na poboljšanju odnosa dve zemlje, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić neretko ističe da oni politički nikada nisu bili bolji.

Srbi sve češće na albanskom moru

Iako turističke agencije iz Albanije već 10 godina redovno posećuju Sajam turizma u Beogradu, svega tri do pet hiljada srpskih turista godišnje odlazi u Albaniju, dok se broj albanskih turista u Srbiji i ne registruje, s obzirom na njihov mali broj.

Tome u prilog idu podaci iz Privredne komore Srbije da je u 2017. godini ukupna robna razmena dve zemlje u odnosu na godinu pre povećana za čak 33,9 procenata i iznosila je 158,6 miliona evra.

- Suficit je na našoj strani. Mi plasiramo najviše energente, pšenicu, kukuruz, brašno, a uvozimo najviše sezonsko voće, povrće, cement, plastiku, delove za obuću... - precizira Nenad Đurđević, direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS.

Srpska komora ove godine planira da organizuje dane Srbije u Tirani.

Jedan od značajnih regionalnih projekata jeste izgradnja puta Niš-Priština-Tirana-Drač kako bi se ubrzao protok ljudi i robe u regionu. U delu srpske javnosti izgradnja ovog auto-puta je osporavana, jer se procenjuje da će on zapravo koristiti samo spajanju Albanaca na Kosovu sa maticom.

Ali, ovakvi skeptični stavovi ne ometaju srpske privrednike da se interesuju za ulaganja u Albaniji. I to pre svega u oblasti turizma.

Albanija gradi sve više luksuznih hotela na 450 kilometara svojih plaža, a brojni investitori iz Srbije zainteresovani su za ulaganje u hotelijerstvo te zemlje. Tijana Maljković iz sektora za turizam Privredne komore Srbije (PKS) kaže da postoji značajan potencijal za saradnju i rad i na zajedničkoj turističkoj ponudi.

- Naredne godine planiramo sa Albanijom da napravimo zajednički turistički proizvod koji će obuhvatiti najmanje četiri, pet, turističkih agencija iz Srbije i Albanije - kaže ona.

Razlog za ovakav paket aranžman je činjenica da su Srbija i Albanija male zemlje, koje pojedinačno na svojoj teritoriji ne mogu da zadrže goste duže od dva ili tri noćenja, dok turisti iz dalekih zemalja žele da na putovanju, na kome provedu od 10 do 15 dana, obiđu što više zemalja.

Ekonomsko "osvajanje"

Direktor agencije za odnose s javnošću i markenting Represent Communications Borislav Miljanović kaže da Kosovo treba da "osvajamo" ekonomski .
- Treba iz Srbije da izvozimo pamet i onda ne treba da brinemo. Dok god se na Kosovu čita srpska literatura, Kosovo je naše. Treba da nas tamo bude više kroz konkretne stvari... i albanska populacija doživljava pad nataliteta, a veliki deo tržišta drže srpske firme - podseća Miljanović.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online