Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.05.2018.
00:55
D. Dekić - Vesti A

Turcima ponudio jeftine radnike

Turci opet osvajaju Srbiju, ali ne vojno kao u doba Otomanskog carstva, već ekonomski, a predsednici dve zemlje Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, poručuju da su odnosi dve zemlje nikad bolji.

Tanjug/AP
Zadovoljni dogovorom: Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan

- Kao u vreme Kemala Ataturka i kralja Aleksandra - poručio je Vučić koji je boravio u dvodnevnoj poseti toj zemlji, a Erdogan je, uz opasku da je trgovinska razmena prešla milijardu dolara, izneo ambiciozan plan da ona dostigne čak tri milijarde.

Uskoro su izbori u Turskoj, pa je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan, posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povukao pametan potez i pokazao biračima da ima kontakte sa evropskim liderima, komentariše za "Vesti" dvodnevnu posetu Vučića Turskoj stručnjak za inostrana ulaganja Milan Kovačević.

Vučić je kazao da su turski biznismeni dolazili u mala mesta, u koja nisu hteli ulagači iz drugih zemalja i da su otvorili fabrike u Krupnju, Vladičinom Hanu, Žitorađi. Erdoganu zahvalio što je uvek brinuo o opštinama s većinskim bošnjačkim življem i dozvoljavao dolazak turskih ulagača u mesta sa pravoslavnom većinom. Ponovio je da će Beograd dati najbolju biznis ponudu na Balkanu.

- Samo kažite šta vam se nudi u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji i od nas dobijate za bar pet odsto bolje uslove - poručio je turskim ulagačima.

Beograd kao kuća

- Dobrodošli ste, osećajte se kao kod svoje kuće - poručio je Vučić turskim investitorima koji zbog mnoštva turskih serija na srpskim TV stanicama, zaista mogu da imaju takav doživljaj u Srbiji.
Da se Erdogan već odomaćio, pokazao je zakazivanjem predizbornog skupa posvećenog turskoj dijaspori, u Sarajevu.

Ponovni poziv Vučića turskim investitorima da ulažu u Srbiju, Kovačević ne gleda blagonaklono. On ističe da Srbija i dalje srlja sa potplaćivanjem stranih investitora koji dobiju novac od srpskih vlasti ako investiraju i vrlo jeftine srpske radnike.

- Sa druge strane, ti investitori ulaskom u određene privredne grane, upropašćuju te sektore domaće privrede, pa bi Vučić trebalo da prihvati prvo dijalog o našoj ekonomskoj strategiji i prvo što treba da uradi je da prestane da podmićuje strance - tumači Kovačević za "Vesti".

Ovaj stručnjak na posetu Vučića baca i političko svetlo, pitanjem da li se to Srbija pomera od EU ka istoku i ima li od posete koristi za nas.

- Odraz ovoga što Vučić radi je politički, jer tako svet na to gleda - zaključio je Kovačević.

Turizam i trgovina

- Zahvaljujući kvoti za izvoz goveđeg mesa u Tursku, srpski proizvođači imaju sigurno tržište i dobru cenu. Nadam se da će moći da udovolje zahtevima i da ćemo moliti za povećanje kvota. Time ćemo sebe vezati za Tursku što je moguće više, a Turska će od toga imati koristi - kazao je Vučić i dodao da su Turci turisti broj jedan u Srbiji.











 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.05.2018. 03:05
Lako je tudju kicmu podmetati da se lomi za 200 evra, sto na takve poslove ne stavi svoju decu.
Sreda 09.05.2018. 10:18
Јел овај "Србин" нормалан??? Сад нас тера у јефтину проституцију са Турцима. Што је много много је!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online