Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.04.2018.
18:38
Vestionline A

Kako su Kinezi prevarili i Grke i celu EU?

EU i italijanske vlasti istražuju sumnju na veliku poresku prevaru od strane kineskih kriminalnih grupa koje uvoze preko Pireja, najveće grčke luke.

commons.wikimedia.org/Nikolaos Diakidis
Luka Pirej

"Porez na dodatu vrednost (PDV) se potpuno izbegava a šteta za naionalne poreske vlasti i zajednicu je enormna", rekao je Fabio Boto iz italijanske centralne službe za borbu protiv prevara.

Boto kaže da se sumnja na prevaru u Pireju, delu kineskog infrastrukturnog projekta Pojas i put, koja Italiju košta milione evra neplaćenog PDV, možda i mnogo više, što će se znati kada istraga bude završena. 

Evropska služba za borbu protiv prevara (Olaf) potvrdila je da radi sa Italijom na istrazi ali nije dala nikakve detalje pozivajući se na poverljivost, preneli su EURACTIV.com i Rojters. 

Boto je rekao da njegova agencija ima dokaze da kineske firme u državnom vlasništvu koje vode kriminalne grupe izbegavaju plaćanje uvoznih dažbina i PDV na velike isporuke robe kroz luku Pirej. Te grupe uvoze robu, često odeću i obuću sa lažnim markama, čiju vrednost znatno potcenjuju kada je prijavljuju EU carini kako bi izbegli uvozne dažbine, kazao je Boto. 

Takođe ne govore istinu o kompanijama kojima je roba namenjena i tako izbegavaju PDV. 

Grčko odeljenje za finansijski kriminal vodi odvojenu istragu u slučaju sumnje na poresku prevaru sa kineskom robom koja se uvozi preko Pireja. To odeljenje nije mnogo kontaktiralo sa italijanskim i vlastima EU i nije obavešteno o široj istrazi, rekli su grčki zvaničnici. 

Državna kineska kompanija COSCO Šiping (Shipping) većinski je vlasnik luke Pirej od 2016. 

Kina želi da pretvori tu luku u "kapiju Evrope" u sklopu 126 milijardi dolara vredne inicijative Pojas i put, odnosno novog Puta svile kopnom i morem do trgovinskih partnera. COSCO je većinski vlasnik Lučke vlasti Pireja (PPA), koja upravlja kontejnerskim terminalom, a filijala u kojoj je COSCO 100 odsto vlasnik upravlja sa druga dva terminala. 

"Kompanija vodi globalne operacije striktno po propisima i međunarodnim zakonima", saopštila je kineska firma. 

PPA je saopštila da nije obaveštena da kriminalne grupe koriste luku i da će izvestiti vlasti ako se to desi. Kako se dodaje, PPA će preuzeti sve neophodne mere da osigura da roba prođe nadzor carine. Olaf i nacionalne vlasti poslednjih godina "zatvaraju rupe" u carinskim procedurama koje su koristili kineski krijumčari čije poreske prevare, kako se procenjuje, koštaju EU milijarde evra godišnje. 

Prema Botovim rečima, Italija je počela istragu dešavanja u luci Pirej krajem 2017, nakon što su na carinarnicama otkrivene falsifikovane fakture. Pirej je postao glavno mesto za ulaz robe jer su severne luke zaoštrile kontrolu a kapacitet te luke je ušestostručen od kako je pod upravom kompanije COSCO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online