Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
00:21
Z. Marjanović i N. S. Preradović - Vesti A

Lađevcima protiv pobune u Nišu

Prethodnih nedelja građane Niša potresa slučaj aerodroma u tom gradu i namera države da tu vazdušnu luku prevede u svoje vlasništvo. Sve je već spremno za primopredaju vlasništva, čeka se samo odluka odbornika da niški "Konstantin Veliki" postane državno dobro.

mod.gov.rs
Nije u funkciji: Aerodrom Morava

Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" upozorila je odbornike i lokalne političare da bi poklanjanje aerodroma republici moglo dobrano da istanji gradsku kasu, a na kraju krajeva štetu bi pretrpela i država Srbija.

Uvređeni Vučićevom izjavom

Građani Niša su uvređeni ocenom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je njihov protest zbog namere gradske vlasti da upravljanje tamošnjim aerodromom predaju državi "najtupaviji protest koji je u životu video". Nije im pravo, mada ima onih koji su spremni da oproste.

Grad Niš bi zbog otkazivanja ugovora sa prevoznicima mogao da plati ogromne kazne, a veliko je pitanje da li bi lou kost prevoznici koji lete s juga države želeli da potpišu nove ugovore sa centralizovanim operaterom, najverovatnije Aerodromima Srbije.

Istovremeno dok traje borba Nišlija za aerodrom, gradonačelnici Čačka i Kraljeva idu drugim kolosekom i mole predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da zajednički sa državom ulažu u aerodrom Morava u Lađevcima. Taj potez analitičari smatraju vidom pritiska na Niš.

- Uopšte me ne interesuje to šta Nišlije misle o prenosu svojine Aerodroma "Konstantin Veliki" na Republiku Srbiju. Uvereni smo da Kraljevčani hoće da imaju svoj aerodrom i da je najbolji način da država upravlja tim aerodromom. Grad Kraljevo će dati sve što može iz budžeta grada, a ako treba i zadužiti se samo da aerodom Morava konačno bude u funkciji razvoja i povećanja broja radnih mesta u industriji, turizmu i poljoprivredi - kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

I vlast u Čačku smatra da bi država bila najbolji titular aerodroma.

- Čačak nije u mogućnosti da sam finansira aktivnosti privođenja nameni aerodroma Morava. Zato se obraćamo molbom da Republika Srbija završi konverziju vojnog u mešoviti aerodrom i preuzme upravljanje Moravom. Stavljanjem u promet aerodroma značajno bi se popravio privredni ambijent, povećao bi se standard građana ovog dela Srbije, a u isto vreme povećala bi se i borbena gotovost Vojske RS - kaže se u pismu gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović za "Vesti" kaže da je država Srbija odlučila da stavi šapu na niški aerodrom, mada za to ne postoji realan ekonomski razlog.

- Da bi neko preduzeće dobro funkcionisalo potpuno je nebitno da li će vlasnik biti grad ili država. Bitno je kako se upravlja. Međutim, država želi da kontroliše tokove novca i stoga joj je stalo da bude titular aerodroma. To nema veze sa poslovnom politikom. I ova inicijativa iz Čačka i Kraljeva je svojevrstan pritisak na Niš da im se pokaže kako treba da se radi - navodi Pavlović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online