Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.04.2018.
22:36
Vestionline, rts rs A

Šta pohvala Svetske banke znači srpskoj privredi?

Nakon nedavnog izveštaja Svetske banke za 2018, povoljne ocene za Srbiju stižu i sa prolećnog zasedanja te institucije i iz Međunarodnog monetarnog fonda. Ministar finansija Dušan Vujović sastao se u Vašingtonu sa Sirilom Milerom, potpredsednikom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, koji je ocenio da Srbija šalje poruku sigurne i stabilne zemlje na Balkanu. Pohvala Srbiji od Svetske banke dodatna je potvrda da su reforme javnih finansija i strukturne mere kvalitetno sprovedene, ocenjuje Ana Brnabić za RTS.

pixabay.com

Srbija je stvorila zrelo tržište za strane investitore, što potvrđuje bolji rejting. Svetska banka ocenjuje i da naša zemlja više nego ikada pre ima uvid u realne mogućnosti razvoja, što doprinosi da precizno definiše prioritete daljih reformi.

Siril Miler, potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, kaže da je Srbija ostvarila zapažene pomake na putanji kojom je krenula pre nekoliko godina.

- Sada je potrebno da sa istom posvećenošću nastavi pozitivan progres u završetku započetih projekata i reformi. Svetska banka nastaviće da sarađuje i pruža podršku Vladi Srbije tokom izazova koji još predstoje - kaže Miler.

Vujović i Miler potpisali su i tri dokumenta - ugovor o donaciji od 1.350.000 dolara za bolju evidenciju javne imovine i dva sporazuma o pružanju savetodavnih usluga uz naknadu, EPS-u i Upravi za sprečavanje pranja novca.

Srpski ministar finansija poručuje da Srbija planira da istraje u reformama, makroekonomskoj stabilnosti i na putu dinamičnog privrednog rasta.

- Zbog toga je bitna podrška koju nam kroz strukturne i druge zajmove pruža Svetska banka. Završili smo sa uspehom trogodišnji aranžman sa MMF-om, ali imamo niz zadataka, poput reforme javne uprave, reforme Poreske uprave i poreskog sistema, restrukturiranja velikih državnih preduzeća i završetka privatizacije - kaže Dušan Vujović.

Pohvala Srbiji od Svetske banke dodatna je potvrda da su reforme javnih finansija i strukturne mere kvalitetno sprovedene, ocenjuje premijerka za RTS.

- Ovo je izuzetno važan signal za sve investitore kada ovakve ocene stignu od kredibilnih međunarodnih institucija. Strukturne reforme bile su neophodne da bismo zaustavili negativne ekonomske trendove i dalje ekonomsko propadanje zemlje. Zahvaljujući tome, uspeli smo da povećamo priliv direktnih stranih investicija, otvorimo nova radna mesta, smanjimo nezaposlenost i povećamo plate i penzije - rekla je Ana Brnabić. 

U Privrednoj komori kažu da se u poslednje četiri godine mnogo toga promenilo. Potvrda su svakodnevni kontakti ne samo za zvaničnicima nego i privrednicima iz inostranstva, koji traže partnere ili dobavljače.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je u prilog tome činjenica da smo po Fajnenšel tajmsu, po njihovoj listi, prvi od 96 zemalja po privlačenju stranih direktnih investicija.

- U srazmeri sa ekonomijom, uspeli smo da privučemo 12 puta više stranih investicija nego što bi se očekivalo od ekonomije kao što je srpska - kaže Čadež.

Dobar znak je i što domaći privrednici više investiraju u inostranstvu, posebno u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online