Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.04.2018.
15:37
www.dw.com A

H&M na izdisaju

Gigantski lanac trgovina odećom H&M je suočen s katastrofalnim poslovnim rezultatima u prvom kvartalu. Problem su i konkurencija i internet, ali i čitav niz skandala koji su se povezivali s tim lancem.

EPA/Focke Strangmann
H&M prodavnica u nemačkom gradu Bremenu

Trgovine pretrpane, neuredne...

- Godina do sada "uopšte nije bila dobra" za H&M - izjavio je Karl-Johan Person, direktor i unuk osnivača lanca Erlinga Persona.

A to je zapravo veoma blagi izraz za stanje u H&M: prihod je od početka godine pao za 62 odsto, a dobit od oko 134 miliona evra je najmanja u nekom kvartalu u poslednjih deset godina. Ne samo to: lanac je zatrpan robom koja nije prodata u vrednosti od nekih 3,5 milijarde evra.

Problemi H&M su očito barem isto tako veliki kao što je velik njihov lanac od 4.700 trgovina u čitavom svetu - neke od njih su međusobno udaljene tek par stotina metara. Nekad je to bila prva adresa za mlade, danas ih sve više zaobilaze. Zameraju što su trgovine pretrpane, neuredne, a nema ni dovoljno osoblja koji bi poslužilo. Naravno da ni konkurencija ne spava, od Primarka pa do Zare, a tu je i činjenica da mladi sve češće kupuju preko interneta.

Dečji rad, poginuli radnici...

Povrh toga dolaze i skandali koji su proteklih godina bili povezani s tim trgovačkim lancem. Tako su 2016. novinari otkrili da u pogonima u Mjanmaru za krajnjeg naručioca H&M rade i deca od 14 godina po 12 sati na dan za manje od dva evra dnevno. Ta mizerna "plata" je polovina minimalca čak i u Mjanmaru.

Za ovaj koncern u Bangladešu radi čak 200 firmi što ga čini najvećim tekstilnim "partnerom" u toj državi. Nakon što se srušila zgrada Rana Plaza u blizini Dake 2013, pri čemu je preko 1.100 radnika poginulo, H&M je potpisao "Sporazum o zaštiti od požara i bezbednosti radnog mesta" sa svojim partnerima. Ali kako javljaju nezavisni izvori u Bangladešu, tih propisa se niko ne drži i niko ne proverava da li se nešto popravilo.

Osim toga, sve su glasnije kritike te "brze mode" koju simbolizuje upravo H&M. Kolekcije se menjaju najmanje osam puta godišnje, sve što se vidi na modnim pistama Milana i Njujorka brzo dobija jeftini surogat na policama švedske marke. To onda znači i katastrofu za životnu sredinu: modna kreatorka Ajlin Fišer je prilikom primanja jedne nagrade 2015. izjavila da su modna i tekstilna industrija "na drugom mestu u svetu po uništavanju okoline". Gora je samo naftna industrija.

Korist od ovih nevolja lanca H&M ima jedino jedna termoelektrana u Vesterasu u Švedskoj. Kako javljaju tamošnji mediji, iz H&M stižu ogromne planine odeće koja nije prodata - njom se lože kotlovi termoelektrane. Jedina uteha je što se tako ipak malčice smanjuje potrošnja fosilnih goriva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online