Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.03.2018.
15:51
Vestionline, Tanjug A

Potpisano: Aerodrom "Nikola Tesla" Francuzima

Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina potpisan je danas sa francuskom kompanijom Vansi erports, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministara.

Tanjug
Predstavnici Vlade Srbije na potpisivanju ugovora o koncesiji areodroma "Nikola Tesla"

Ukupna nominalna vrednost ove transakcije je oko 146 milijardi evra (1.461.508.000 evra), a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ugovor u Palati Srbija potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor Vansi koncesija i predsednik Vansi Erports Nikola Notbar, Masimo Bruco iz kompanije Vansi erports Srbija i v.d. generalnog direktora aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

Prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze. 

Vansi Aerodromi ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra.

Isplata će se vršiti kroz dividendu i to: Republici Srbiji 417 miliona evra i malim akcionarima 84 miliona evra). Tokom perioda trajanja koncesije biće plaćana godišnja koncesiona naknada.

Minimalna koncesiona naknada po godini se kreće između 4.4 miliona evra do 15.1 miliona evra

Ponuđena kapitalna ulaganja su sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletna staze, pomoćnih rulnih staza i brzih izlaza sa piste. Očekuje se razvoj prostora terminala, podizanje broja gejtova i dodatni razvoj kargo stendova.

Finansijsko zatvaranje transakcije i prenos sertifikata aerodromskog operatera odnosno početak rada Vansi Erports Srbija d.o.o. kao aerodromskog operatera se ne očekuje pre septembra 2018. godine. Tada će biti i uplata jednokratne koncesione naknade.

Ukupna nominalna vrednost ove transakcije - jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja iznosi 1.461.508.000 evra.

Ciljevi Vlade Srbije za primenom učešća privatnog sektora na arodromu Nikola Tesla su da se srpsko avio-tržište unapredi u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, razvijajući Beograd kao jedan od ključnih regionalnih centara vazdušnog saobraćaja, unapređujući povezanost Srbije sa međunarodnim tržištem i ubrzavajući ekonomski razvoj Srbije i vrednost koju dobijaju za novac srpski poreski obveznici.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Globalni operater Vansi Aerodromi razvija, finansira, gradi i posluje na 35 aerodroma, na tri kontinenta, u sedam zemalja (Francuska 12 aerodroma, Portugal 10 aerodroma, Japan dva aerodroma, Dominikanska Republika šest aerodroma, Čile jedan aerodrom, Brazil jedan aerodrom, Kambodža tri aerodroma).

Važan dan za Srbiju

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je ugovor o koncesiji beogradskog aerodorma velika stvar za dalji razvoj naše zemlje i da je cilj da postanemo transportni koridor i čvorište za ovaj deo Evrope. Nakon potpisivanja ugovora sa francuskom kompanijom "Vansi erports" u Palati Srbija, Mihajlović je rekla da je ovo veliki dan za Srbiju i Beograd, kao i za sam aerodrom.

- Sve što smo do sada uradili za razvoj infrastrukture vidi se i po ovom ugovoru. Ovo je jedna od najboljihi svetskih kompanija.

Mihajlović je istakla da ugovor o koncesijia znači dalji razvoj aerodroma Nikola Tesla i dodala da će svake godine biti isplaćivana taksa. Naglasila je da beogradski aerodrom treba da postane transportno čvorište ne samo u jugoistočnoj Evropi već za celu Evropu.

- Ovo je dodatni vetar u leđa prijateljstva Srbije i Francuske - naglasila je Mihajlović.

Vansi je na aerodromima na kojima upravl?a u 2017. godini ostvario ukupan promet od 157 miliona putnika, 1,4 milijardi evra prihoda, rast od 12.4 odsto ukupnog saobraćaja.

Vansi Aerodromi rast aerodroma Nikola Tesla primarno vide u razvoju čvorišta avio-saobraćaja na Balkanu sa planiranim razvojem saobraćaja do 14,74 miliona putnika 2043. godine i 120 hil?ada operacija.

Kao koncesionar Vansi Erports će imati cilj da poboljša uslova rada aerodroma "Nikola Tesla" kako bi se omogućilo aviokompaniji Er Srbija" da ponudi nove letove na dužim rutama kao deo svoje glavne strategije.

Posle potpisivanja ugovora predstavnici francuske kompanije Vansi Erports i potpredsednica vlade Mihajlović obići će aerodrom "Nikola Tesla.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online