Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.03.2018.
19:22
Vestionline, Blic rs A

Novi vlasnik "Telenora" u Srbiji je najbogatiji Čeh, ima četvoro dece, voli avione...

Petr Kelner, najbogatiji Čeh, 88. na mestu "Forbsove" liste svetskih mlijardera i vlasnik PPF investicionog fonda "teškog" 35 milijardi evra, novi je vlasnik "Telenora" u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj.

facebook.com
Novi vlasnik srpskog Telenora

Milijarder i otac četvoro dece vlasnik je 98,94 odsto PPF Group N.V, holding kompanije PPF grupe. Njegovo lično bogatstvo je procenjeno na 15,9 milijarde dolara. Centrala firme se nalazi u Amsterdamu od 1995. godine, a Kelner je bio predsednik borda direktora od 1998. do 2007. godine.

Početak karijere u filmskom studiju

Karijeru je započeo kao producent 1989. godine, kao svršeni student Visoke ekonomske škole u Pragu. Prvi posao mu je bio u čuvenom "Barandov" kompleksu filmskih studija u Pragu, koji su i najveći u Evropi. Čak se, kako pišu mediji, okušao i u glumačkom poslu.

Imao je malu ulogu u filmu "Doba sluga", Irene Pavlaškove, što je jedan od retkih video zapisa gde ga uopšte možemo videti, pošto je poznato da ne voli da daje intervjue i slika se za medije.Osnovao je PPF (Prvi privatizacioni fond) grupu 1991. PPF je sredinom devedesetih učestvovao u privatizaciji i između ostalog, kupio kontrolni udeo u češkoj osiguravajućoj kompaniji "Česká pojišťovna (ČP)", i tako postao vlasnik "kontrolnog paketa", što je firmi donelo dugoročnu profitabilnost.

U Srbiji već posluje i preko osiguranja "Đenerali", jer je 2007. PPF potpisao ugovor sa "ASsicurazioni Genrali" i napravio zajedničku kompaniju koja posluje u Srbiji, Češkoj, Slovačkoj; Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj, Belorusiji i Kazahstanu.

Jedan od najprofitabilnijih poslova PPF grupe su, kako pišu češki mediji, stambeni zajmovi. Firma nudi zajmove i obezbeđuje finansijske usluge posebno pojedincima niže i srednje platežne moći, kojima je teško da dobiju kredit u većim bankama.

"Home Credit" operiše u 10 zemalja - Češkoj, Slovačkoj, Belorusiji, Kazahstanu, Kini, Vijetnamu, Indiji i Indoneziji, kao i Filipinima. Najveća je finansijska institucija ove vrste u Kini. "Home Credit" holding je takođe baziran u Holandiji, a ima kancelarije i u Pragu. PPR grupa ima udeo od 86,6 procenata u kompaniji.

Kelner sa suprugom Renatom, sa kojom ima četvoro dece, vodi i humanitarnu organizaciju Fondacija porodice Kelner, koja se fokusira na obrazovanje i stipendira studente koji nisu u prilici da finansiraju svoje studije.

Blizak sa Havelom

Milijarderu je hobi i umetnost. Godine 2000. je otkupio većinu radova češkog fotografa Jozefa Sudeka i otvorio njegov studio kao galeriju u praškom kvartu Mala strana.

Živi u malom gradu Podkozi, zapadno od Praga, na imanju od 30 hektara. Poseduje i kuću u centru Praga, kao i druge kuće, poput onih na Barbadosu i švajcarskim Aplima.

Prema medijskim izveštajima, Kelner je blizak sa bivšim predsednikom Vaclavom Klausom, kome je pomogao da pronađe i otkupi prostor za institut koji nosi njegovo ime.

PPF grupa ima jasan cilj za razvoj telekomunikacionog portfolija, a Telenorovo poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno je za njegovo ostvarenje. Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima - kaže dosadašnja direktorka "Telenor Srbija" Ingborg Ofsthus.

Poznat je i po kupvovini najluksuznijeg hotela u Pragu iz komunističke ere, Hotela "Praha (Prag), u kome će biti smešten projekat njegove fondacije Open Gate.

Ljubitelj aviona

Inače, poseduje Boing 737-700, što je, kako je rekao u jednom od retkih intervjua, bio njegov san.

- To je bio moj san, a istovremeno je i praktično. Velika je razlika kad letite 12 sati, miožete da odspavate, kao i da se u avionu istuširate i odete osveženi na sastanak. To je stvar komfora, vremena, ali i brzine. Provodim više vremena u avionu nego većina ljudi u automobilu. Naravno da mogu da živim bez ovog aviona, ali ga imam jer mi pomaže u poslu - rekao je 2012. za "Mlada fronta dnes".

Otac je četvoro dece.

- Pokušavamo da budemo sa decom što je više moguće. Moj sin vidi da letimo privatnim avionom, ali on takođe vidi da njegov otac provodi s njim više vremena nego roditelji njegovih drugara iz razreda. I ja vidim da moja deca nemaju manire bogatih, i da su dobra - objasnio je milijarder.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online