Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2018.
13:10
Dojče vele A

"Čitava Hrvatska je jedan ogroman Agrokor, preti joj grčki scenario"

Kriza najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca često se zloupotrebljava u funkciji paravana za nerešavanje drugih gorućih problema, smatraju sagovornici Dojče velea.

EPA/Antonio Bat

 

Glavna preokupacija hrvatske vlade u proteklih godinu dana, otprilike je nesumnjivo kriza Agrokora. A raznih ostalih problema ima sve više, naročito u sferi rešavanja problema sa državnom imovinom: pomenimo samo primere najvećih brodogradilišta, Petrokemije, ili vezanih slučajeva Ine i HEP-a. Pokazalo se da su 3. Maj i Brodosplit u težoj situaciji posle privatizacije i restrukturiranja, nego dok su bili u državnom vlasništvu. Pritom treba reći i da je vlada pomogla nove vlasnike subvencijama i garancijama vrednim više milijardi kuna.

Petrohemija je nedavno zapela usred najosetljivijeg momenta procesa dokapitalizacije, zbog vladine neaktivnosti u kontaktu sa registriranim privatnim interesentima. Pitanje HEP-a i Ine, pri čemu bi se deo prve kompanije, po planu vlade, trebalo da proda radi kupovine druge, od prošlog leta stoji netaknuto. A ne treba posebno napominjati da smo tim nabrajanjem ujedno naveli većinu najvrednijih i najmnogoljudnijih hrvatskih proizvodnih preduzeća. Zaista, zašto pored Agrokora nema mesta za ostale velike prioritete?

Saborski poslanik Branimir Bunjac iz grupacije Most kaže da u Hrvatskoj ima na stotine malih Agrokora.

- I svi se uglavnom prećutkuju, u odnosu na ovaj veliki. Odnos prema brodogradnji bio je pogrešan još dok je ona bila u državnom vlasništvu. Ta imovina je zatim proigrana u privatizaciji a sad preostaje još da vidimo ko će platiti 700 miliona evra kreditnih garancija. Platiće građani koji pune državni budžet - jasno poručuje Bunjac.

Drugim rečima, čitava Hrvatska je - jedan ogromni Agrokor. Baš juče je u saboru bio Odbor za finansije. Stvarne brojke koje su iznesene, izgledaju kao stanje opšte prezaduženosti države. Konkretno, pominjani su iznosi koji navode na zaključak o 700 milijardi kuna ili, kao što zaključuje Bunjac, dva čitava BDP-a Hrvatske, ili četiri godišnja državna budžeta.

- Na korak smo do grčkog scenarija. No vlada i dalje sugeriše, dok se tematizuje isključivo Agrokor, da nastavimo sa rentijerskom ekonomskom politikom koju prati uporno stabilni kurs kune, valutna klauzula i evrizacija. A baš ta politika koja je u Hrvatska započela još 1994. godine, iako nas to niko nije mogao naterati, dovela je do propasti industrije, ogromnog spoljnog duga, demografske katastrofe i nesnosne nezaposlenosti - kaže Branimir Bunjac. Na kraju  je još upozorio kako je takva politika pogodovala isključivo krupnom kapitalu i finansijskom sektoru te uvoznicima koji su jedini rasli dok je sve ostalo propadalo.

Agrokor nije problem koilim se prikazuje

- Najpre moram reći da sam Agrokor uopšte nije toliki problem kolikim se prikazuje - rekao  je o tome ekonomista Ljubo Jurčić, bivši ministar ekonomije.

On tako smatra da najveći hrvatski trgovački lanac jeste u problemima, naravno, ali i da hvatanje ukoštac s time ne bi trebalo biti teško i složeno kao što se tvrdi. Takođe, skrenuta nam je pažnja na činjenicu da je propuštena prilika za ekonomski razvoj dok je Agrokor još bio zdrava kompanija, a evropska je ekonomija tonula. Stoga je danas, u obrnutoj situaciji, Agrokor po mišljenju našeg sugovornika jednostavno zloupotrebljen kao novi paravan za neke propuste.

Ljubo Jurčić smatra da ni Ina nije tako veliki problem. On upozorava da se radi o preduzeću koje tržišno posluje, i prema kojoj država nije izložena. „Sve ostalo u vezi s tim bi se moralo rešavati u kontekstu energetske strategije koje – nema. To se dobro vidi i na Petrokemiji čiji se status neće rešiti pukim traženjem strateškog partnera spremnog da pokrije gubitak. Posao vlade jeste stvaranje uslova za ukupni petrohemijski sektor", zaključuje Jurčić.

Ovaj ekonomista kaže da bi to pak značilo i vođenje aktivne ekonomske politike:

- Posredi je, još konkretnije, ono što zovemo industrijska politika, za razliku od monetarne ili neke treće. Njihov se poredak u ekonomiji zna, ali ova vlada s time nije upoznata, ili ne želi obraćati pažnju na takve sitnice - kaže on.

A kritičan je prema izvršnoj vlasti i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin, koji je početkom marta prozvao ministra državne imovine Gorana Marića. Tema je bila nesistematično upravljanje dobrima kao što je HEP, konkretno, za kojeg je konstatirano kako uopšte nije u Marićevom domenu.

- Hrvatska već niz godina ima problema sa mudrim raspolaganjem i stavljanjem u funkciju imovine u državnom vlasništvu - izjavio je Grbin za DW.

- Zato i iznenađuje benevolentnost kojom ova vlast pristupa rešavanju toga. Danas nemamo nijedan strateški dokument koji definiše upravljanje imovinom vrednom milijarde evra. Nažalost, uz priču poput one o Agrokoru, ne posvećujemo se projektima kojima bismo morali, Petrokemiji ili HEP-u ili čitavom skupu drugih trgovačkih društava koja zahtevaju dokapitalizaciju. Kad se sve uzme u obzir, bojim se da je baš upravljanje državnom imovinom još jedan resor u kojem vlada zaslužuje čistu jedinicu - oštar je opozicionar Grbin. Na potezu je izvršna vlast , dakle, ako je kadra razuveriti one koji tvrde kako ionako ništa od navedenog više nije moguće popraviti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online