Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2018.
15:48
Vestionline, Tanjug A

Velike novine - za radno mesto i 765.000 dinara

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je da je trend smanjenja broja nezaposlenih zbog povoljnijeg privrednog ambijenta u Srbiji.

pixabay.com
Izdvojeno je ukupno 120 miliona za nove mere

Martinović kaže da postoji velika tražnja za novim radnicima, kao i da Srbija privlači sve veći broj investitora. 

- U nekim delovima Srbije postoji veliki broj deficitarnih zanimanja. Ne možemo tako lako da zadovoljimo tražnju poslodavaca, ali treba imati u vidu i da program i mere koje sprovodi NZS, lokalne samouprave i Pokrajina daju direktan podsticaj poslodavcima za novo zapošljavanje, koji itekako utiče na povoljniju sliku na tržištu rada - rekao je on. 

Potpredsednica Skupštine Vojvodine i direktorica Pokrajinske službe za zapošljavanje Snežana Sedlar najavila je da će sledeće nedelje biti usvojen Pokrajinski akcioni plan zapošljavanja, koji formalno mora da bude u skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja. 

- Imaćemo nekoliko novina, a izdvojeno je ukupno 120 miliona za nove mere. Posebno će se stimulisati novo zapošljavanje deficitarnih zanimanja, i to za zanimanja koja su osnovne akademske studije, specijalističke akademske studije i masteri u iznosu od 765.000 dinara po radnom mestu - rekla je Sedlar. 

Sedlar je dodala da je, što se tiče novog zapošljavanja ostalih, ranjivih grupa, ili osoba koje su dugoročno u evidenciji za zapošljavanje, za njih izdvojeno 185.000 dinara po osobi. 

Kada je u pitanju samozapošljavanje izdvojeno je 250.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom i žene postoji pozitivna diskriminacija i tu će biti stimulacija od 300.000 dinara, dodala je ona. Navela je i da je za javne radove predviđeno 15 miliona dinara i oni se odnose na ekologiju, infrastrukturu, kulturu i socijalu. 

- Insistiramo na politici jednakih mogućnosti socijalne inkluzije, tako da će neku prednost u bodovanju imati osobe koje su u stanju socijalnih potreba i koje su radno sposobni - kazala je Sedlar. 

Direktor kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Goran Sečujski kazao je da je Grad Novi Sad za 2018. godinu predvideo 1,2 miliona evra za podsticanje zapošljavanja. 

- Ove godine ćemo nastaviti da finansiramo obuku dva deficitarna zanimanja, IT sektor i obuku za stare zanate. Ono što je novina jeste da ćemo 100 osoba obučiti za zavarivače, što je veoma traženo zanimanje u Srbiji - rekao je Sečujski. 

Prema njegovim rečima, juče su završena tri konkursa za zapošljavanje pripravnika, stručne prakse i javne radove, a u narednih nekoliko dana se očekuju novi konkursi za nezaposlena lica u evidenciji NZS koja žele da pokrenu privatne poslove. 

- U Novom Sadu trenutno imamo oko 16 hiljada nezaposlenih lica, dok je prosečna zaposlenost u 2017. godini oko 143 hiljade, a porast zaposlenih u odnosu na 2016. godinu jeste 5.000 lica - zaključio je Sečujski. 

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu će trajati do ponedeljka 12. marta, a učešće je potvrdilo 77 poslodavaca, koji su prijavili 2.536 slobodnih radnih mesta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online