Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.02.2018.
00:02
A. Vučićević - Vesti A

Jači dinar, slabija privreda

Da li jak dinar doprinosi ekonomskoj stabilnosti i jačanju privrede - pitanje je koje se prethodnih dana samo nameće.

wikipedia.org/Lumen roma
Zbunjeni i ekonomisti: Narodna banka Srbije

Domaća valuta je krajem prošle nedelje dostigla rekordnu vrednost, kada je srednji kurs evra, po kursnoj listi Narodne banke Srbije, bio samo 118.0868 dinara. U isto vreme prošle godine ova vrednost je, recimo, bila 123.8332 dinara, što govori da je domaća moneta ojačala za 4,9 odsto u proteklih 12 meseci. NBS je kupila prethodnih dana na međubankarskom deviznom tržištu 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, a od početka godine je kupila ukupno 60 miliona i prodala 180 miliona evra.

Ekonomski stručnjaci ističu da jačanje dinara nikako ne znači privredni i ekonomski boljitak. Jak dinar smanjuje konkurentnost domaćih proizvoda i usluga na međunarodnom i domaćem tržištu. Ovakva situacija ide u prilog uvoznicima i dužnicima u evrima, koji imaju prihode u dinarima, ali i spekulantima koji zarađuju na kursnoj razlici.

Pomoć dijaspore neće oslabiti

Jačanje domaće valute ne ide u prilog ni građanima koji primaju finansijsku pomoć od rođaka iz inostranstva. Kako je zvanični godišnji priliv deviza na račune naših građana oko 2,75 milijardi evra, tokom prethodnih 12 meseci se zbog oscilacija u kursu izgubilo od 10 do 15 milijardi dinara.
- Ove promene neće uticati značajno na finansijske injekcije srspske dijaspore. Priliv novca iz inostranstva je svakako mnogo veći od onog koji je zvaničan i to se neće promeniti zbog promene kursa za nekoliko dinara - istakao je Stevanović.

Profesor ekonomije Danijel Cvjetićanin smatra da jak dinar stvara lažnu sliku kod građana Srbije.
- Jačanje dinara ne pogoduju prilivu investicija, niti jača izvoz. Iako će se kod građana stvoriti slika jake domaće valute, što dovodi do mišljenja da to predstavlja stabilnost i napredak, nije tako. Rekordna mala vrednost evra samo maskira pravu istinu. A nju jasno vidimo ako pogledamo privredni rast, plate, cene, kupovnu moć građana... Osim činjenica da sada možemo više pazariti u inostranstvu, nema nikakve druge koristi - rekao je Cvjetićanin za "Vesti". O
n dodaje da jačanje domaće valute pomaže i stvaranje slike lažnog napretka pomoću čuvenog BDP-a (bruto domaći proizvod).

Dolar oslabio za 22,6 odsto

Dinar je ojačao i u odnosu na američki dolar. Krajem prošle nedelje se za jedan dolar moglo dobiti 96,1591 dinar. Prošle godine u isto vreme kurs dolara je iznosio 117,4108, što znači da je dolar u odnosu na dinar oslabio za neverovatnih 22,6 odsto. Danijel Cvjetićanin objašnjava da je slabljenje dolara bilo očekivano.
- Američki proizvodi su bili veoma skupi, izvoz SAD je opadao, pa je predsednik Tramp odlučio da smanji uvoz. A to se radi upravo slabljenjem vlastite valute - kaže Cvjetićanin.
Aleksandar Stevanović kaže da su kamatne stope FED-a ( Sistem saveznih rezervi SAD) porasle, samim tim je dolar morao da oslabi.
- Kamatne stope su porasle i u Evropi. Samim tim jačaju valute evropskih zemalja u odnosu na američku monetu - objasnio je Stevanović.

- Statistika pokušava da pogodi koliko je u jednoj godini proizvedeno i realizovano roba i usluga na teritoriji Srbije, po tržišnim cenama. Taj dinarski zbir (nominalni BDP) deli se prosečnim kursom evra čime se dobija BDP u evrima. Što dinar više jača, to je BDP u evrima veći. Statistički gledano nam je bolje, a u praksi pomaka nema - objašnjava Cvjetićanin.

Ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović smatra da trenutne oscilacije u kursu nisu velike.

- Mi nismo navikli na to. Mislimo da dinar treba da se kreće u jednom pravcu: da blago gubi na vrednosti ili eventualno stoji u mestu. Jačanje vrednosti nas zbunjuje. Ipak, ovde je reč o oscilaciji koja ne treba da stvara uzbuđenje. Za izvoznike, ova pojava neće biti dobra, jer će teže izvoziti, a slabije zarađivati. Tako da u tom smislu, nije pogodna pojava za srpsku privredu, ali takođe smatram da je neće ozbiljnije ugroziti - rekao je Stevanović za "Vesti".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online