Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.02.2018.
13:57
Vestionline, Index.hr A

Tajna jedne države: Evo zašto su najbogatiji

Britanski list Gardijan odlučio je da prikaže jednu od najboljih država u Evropi, ali i svetu - Finsku. Novinar lista Džon Henli detaljno je analizirao šta se to toliko dobrog krije na severu Evrope.

pixabay.com
U čemu je tajna Finske?

Prošle godine Finska je prema merodavnim međunarodnim telima, bila ocenjena najstabilnijom, najsigurnijom i najbolje vođenom svetskom državom. Osim toga, treća je najbogatija, treća s najmanjim udelom korupcije, treća po socijalnom statusu građana i druga najprogresivnija po društvenim pitanjima, prenosi Indeks. 

Stabilne banke, sigurna policija...

Banke su najstabilnije, domaće kompanije su druge po nivou etičnosti, građani veruju policiji, a finsko pravosuđe smatra se najnezavisnijem. Treći su po najvećoj polnoj jednakosti, a imaju i petu najmanju nejednakost u bogatstvu. 

Deca su im najsigurnija, tinejdžeri drugi na svetu u drušvenim i treći u prirodnim naukama, nabraja Henli koji je tajnu finskog uspeha odlučio da otkrije kod nekoliko sagovornika. Započeo je s Bengtom Holmstromom, ekonomistom koji je 2016. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju. 

Finsko čudo 

"Možemo govoriti o finskom čudu, ako se setimo gde smo bili pre 150 godina. Dobro je pitanje - kako se to dogodilo?", kaže Holmstrom i dodaje da treba biti oprezan u potrazi "formule za uspeh".

Na svetu nema dve iste države i ne mora da znači da bi ono što je uspelo u Finskoj isto tako uspelo u nekoj drugoj državi. Bivša finska predsednica Tarja Halonen smatra da žive u hladnom, oštrom i zabačenom području te da svaka osoba mora naporno da radi za sebe, ali i za svoje susede.

Halonen je na čelu Finske bila između 2000. i 2012. godine. Sa sociološke strane, valja podsetiti da je Finska bila i demokratski siromašna nakon 600 godina pod švedskom vlasti i sto godina pod ruskom. 

Fincima su svi jednaki 

"Razlike između društvenih klasa u Finskoj bile su male i to još davno pre naše nezavisnosti. Čak je i industrijska revolucija ovde bila skromna. Nije bilo Rotšilda, nije bilo Fordova, čak ni dinastije kao što su Wallenbergovi u Švedskoj", objašnjava sociolog Rita Jalinoja. Finci gledaju jedni na druge jednako, kod njih se ne gleda s visine. 

"Mogli biste da hodate ulicom rame uz rame s najbogatijim čovekom u gradu a da o tome ne biste imali pojma", misli bivši američki poslanik u Helsinkiju Brus Orek, kojem se život u finskoj metropoli toliko dopao da je ostao tamo da živi.

''Danas svi radimo zajedno i u kolektivu za isti cilj.'' 

Sve je stvar saradnje, kaže nagrađivana spisateljica Sirpa Kahkonen, koja vezu vidi u društvenoj jednakosti iz prošlosti.

"Nije bilo ni kmetova ni bogate aristokratije. Društvo nije bilo hijerarhijski podeljeno", objašnjava Kahkonen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online