Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.02.2018.
15:27
Vestionline A

Poslovni forum Srbija-Mađarska

Privredna komora Srbije (PKS) i Mađarska nacionalna trgovinska kuća (NTKM) organizuju sutra u Budimpešti Poslovni forum privrednika, povodom četvrte zajedničke sednice Vlada dve zemlje. Skup će okupiti više od 20 srpskih i oko 50 mađarskih kompanija.

pks.rs
Privredna komora Srbije "ugovora" novu saradnju Srbije i Mađarske

Osim velikih  kompanija za učešće na forumu prijavio se i značajan broj malih i srednjih firmi iz građevinarstva, energetike - iz oblasti  obnovljivih izvora energije, agrobiznisa, zaštite životne sredine, autoindustrije, IKT i drugih sektora.

- Cilj nam je da smanjimo deficit u trgovini sa Mađarskom, uvećamo razmenu, izvoz, listu proizvoda koje plasiramo na mađarsko tržište, kao i da se što bolje infrastrukturno povezujemo. Želja nam je da uspešne mađarske investicije u Srbiji, poput Masterplasta, OTP banke, MOL, Tisza Cipo, Knott Autoflexa, Fornetti, podstaknu više mađarskih kompanija na ulaganja u Srbiji - izjavio je uoči Foruma, Marko Čadež, predsednik PKS.

Kompanije iz Mađarske, istakao je Čadež, osim za poljoprivredu i auto, odnosno, industriju autodelova, zainteresovane su za ulaganje u obnovljive izvore energije, zaštitu životne sredine, komunalne projekte kao što su postrojenja za prečišćavanje otpada i otpadnih voda, ali i za industriju zdravlja, posebno za ulaganje u srpske banje.

Velike su mogućnosti za zajednička ulaganja i kooperacije radi proizvodnje za treća tržišta.

Najveći do sada srpsko-mađarski poslovni forum održan je, u okviru prethodnog zasedanja dve vlade, u Nišu,  u jesen 2016.  godine, koji je okupio više od 250 privrednika iz oko 170 mađarskih i srpskih kompanija, u prisustvu tadašnjih premijera Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Mađarskom, koja je već pet godina zaredom iznad milijarde evra,  u 2017. godini dostigla je  gotovo milijardu i po evra, tačnije 1,489 milijardi evra, što je za 18,4 odsto veći obim međusobne trgovine nego godinu ranije.  

Srbija je u Mađarsku prošle godine, izvezla robu vrednu 546,5 miliona evra, 28,3 odsto više nego prethodne godine, što je do sada rekordna vrednost izvoza.

Porastao je i  uvoz iz Mađarske i to za 19,14 odsto - na 942,8 miliona  evra.

Mada je srpski izvoz  u poslednjih pet godina udvostručen, a pokrivenost uvoza izvozom  porasla sa 33,8 odsto u 2012, na 58 odsto u 2017,  srpsku privredu u razmeni sa mađarskom opterećuje konstantan deficit, koji je prošle godine iznosio 396,3 miliona evra.

Sa Mađarskom je prošle godine trgovalo 3.478 privrednih subjekata (kompanija i preduzetnika) iz Srbije, od kojih je na mađarsko tržište  srpsku robu plasiralo 657 izvoznika i još 523 koji su se bavili i izvozom i uvozom,  dok je  na listi uvoznika 2.298  firmi.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Mađarsku, u 2017. godini bili su: oprema za distribuciju električne energije, valjani proizvodi, đubriva, gume, klipni motori, šećer, rotacione električne mašine, polimeri etilena, prikolice i poluprikolice…

Iz Mađarske smo najviše uvozili: ulja od nafte i minerala, lekove, opremu za distribuciju električne energije, električnu energiju, proizvode od kože i veštačke kože, hartiju i karton, električne mašine i aparate.

Analize  PKS, na osnovu mađarskih potreba i naših proizvodnih i  izvoznih potencijala,  ukazuju na mogućnosti većeg izvoza odeće, proizvoda od plastike, prehrambenih i proizvoda drvne  i gumarske industrije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online