Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.02.2018.
16:00
Vestionline, Tanjug A

Biznis-forum u Ljubljani: Srpski izvoz u Sloveniju raste iz godine u godinu

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije je premašila milijardu evra, izjavio je na biznis-forumu u Ljubljani savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović i poručio da uslovi za saradnju nikada nisu bili bolji i da je pravo vreme za novi talas investicija.

Na poslovnom forumu Slovenija-Srbija, koji je se održava u Ljubljani, učestvuje 115 srpskih privrednika, predstavnika 80 kompanija, a Vesović kaže da je prošle godine robna razmena bila 1,03 milijardi evra, što je povećanje od 9,23 odsto u odnosu na 2016. godine.

Izvoz u Sloveniju bio je skoro 500 miliona evra, što je rast od 16 odsto, dok je uvoz iz Slovenije povećan za 3,6 procenata, na 530,4 miliona evra, naveo je Vesović.

Srpski izvoz u Sloveniju je u proteklih 10 godina, od 2007. godine zaključno sa 2017. povećan oko 3,5 puta.

"Slovenačke kompanije su imale hrabrosti da investiraju u Srbiju i u trenutku kada to nije bilo tako popularno. Mi smo danas ovde da vas pozovemo da napravimo novi talas investicija. Čini mi se da nikada nisu bili povoljniji uslovi", poručio je Vesović.

Naglasio je da su naročito interesantne oblasti za unapređenje saradnje digitalizacija, zaštita životne sredine, turizam, start-ap okruženje, kao i elektronska i metalska industrija uključujući i odbrambenu industriju i da će se o tome danas posebno raspravljati.

Vesović kaže da postoji sve veće interesovanje za privrednu saradnju i da su upravo zahvaljujući privrednicima sve bolji sveokupuni odnosi Srbije i Slovenije.

Poželeo je uspešne razgovore privrednicima obe zemlje na forumu.

Deficit u robnoj razmeni u 2017. smanjen je na 33,5 miliona evra, sa 87 miliona evra, koliko je iznosio 2016. godine.

Postoji pozitivni trend iz ugla srpske privrede, pošto se robna razmena uravnotežuje, a srpski izvoz raste iz godine u godinu.

Takođe, povećava se broj srpskih preduzeća koja izvoze u Sloveniju i sada ih je oko 2.000.

To je doprinelo da se deficit, koji je u prošloj godini sveden na 33 miliona evra, smanji i da se povećava pokrivenost uvoza izvozom.

Šmuc: Srbija napravila ozbiljan iskorak u ekonomiji

Generalna direktorka slovenačke privredne komore Sonja Šmuc je poručila srpskim privrednicima da su među prijateljima pošto imamo puno toga zajedničkog.

"Zajedno smo, neki od nas, rasli uz Branka Kockicu, smejali se uz Alana Forda...", rekla je, između ostalog, Šmuc.

Naglasila je da je Srbija napravila ozbiljan iskorak u razvoju svoje ekonomije, rastu BDP-a, javnim finansijama, smanjenju javnog duga...

"Javni dug u odnosu na BDP je manji od našeg tako da vam na tome zavidimo", istakla je Šmuc.

Rekla je da je Slovenija prošle godine imala rast BDP-a od 4,7 odsto, kao i rast izvoza od 11 odsto.

U Srbiji je registrovano gotovo 1.600 kompanija sa slovenačkim kapitalom, od kojih više od 500 aktivno posluje na srpskom tržištu.

Dosadašnje ukupne investicije slovenačkih kompanija u Srbiji premašile su milijardu evra.

Prema broju realizovanih investicionih projekata - oko 400, Slovenija je odmah iz Italije, Nemačke i Austrije.

Već godinama u Srbiji uspešno posluju "Gorenje", "Impol-Seval", "Helios", "Merkur", "Grah Automotive", NLB banka, JUB, "Don Don", "Triglav", "Perutnina" Ptuj, "Fori" grupa, "Enson led" i druge firme.

Kompanije poput "Impol Sevala", "Gorenja", "Grah Automotiva" godinama su vodeći izvoznici iz Srbije u Sloveniju, ali i na druga tržišta.

Povećava se i broj srpskih kompanija koje investiraju u Sloveniji.

Prošle godine u Sloveniji je osnovano Srpsko-slovenačko poslovno društvo koje je okupilo gotovo 30 kompanija koje su investirale i posluju u Sloveniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online