Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Svet da vidi istinu o Jasenovcu

Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije ukazao je na neophodnost da izložba "Jasenovac, pravo na nezaborav" koja je mesto našla i u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, bude organizovana u svim svetskim metropolama gde žive Srbi.

A. Čukić
Ivan Kostić

Kostić za "Vesti" otkriva da će, ta izložba u aprilu gostovati u Budimpešti, a potom i Jerusalimu i dodao da interesovanja dijaspore za organizovanje ove manifestacije ima i na drugim kontinentima.

- Pozvali su me Srbi iz Čikaga koji bi da organizuju da postavka dođe kod njih, ali je tu tehnički i problem finansija, transportovati skulpture i ostali materijal težine sedam tona - kaže Kostić koji se nada da će finansijska konstrukcija biti zatvorena.

Izložba je, kaže on, najbolji metod u prevenciji genocida koji opet može da zadesi civilizaciju, ali i idealna prilika da Srbija i njen narod speru sa sebe nametnutu ljagu iz genocidnog naroda, nametnutu 90-ih godina.

- Izložba o Jasenovcu je prvi korak u saznavanju cele istine o zločinima nad srpskim narodom u NDH koji moraju postati deo obrazovnog sistema svih svetskih univerziteta. Činjenica da se hrvatska javnost toliko uznemirila oko izložbe je pokazatelj koliko je značajna, jer će naučni krugovi iz celog sveta imati prilike da saznaju istinu o velikoj žrtvi našeg naroda u borbi protiv fašizma i antisemitizma - naveo je Kostić.

Vratite nam stanove

Dragan Sekulović traži od političara da rade na vraćanju stanova Srbima izbeglim i proteranim iz Hrvatske.
- Pozivam premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i Ivicu Dačića i predstavnike međunarodne zajednice da primenjuju Aneks G Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ i međunarodni sporazum koje su sve države ratifikovale - kazao je Sekulović i istakao da Hrvatska ni posle 26 godina nije vratila 30.000 otetih stanova širom Dalmacije i Hrvatske.

Bura oko te postavke se ne stišava, pa je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, komentarišući protestnu notu Hrvatske zbog njegovih izjava u UN o Jasenovcu, negirao da je izneo lažne činjenice i podatke, ocenivši da je tu izložbu trebalo da organizuje Hrvatska, a ne Srbija.

- Rekao sam da je to jedini logor u Evropi koji nije bio pod Hitlerovom Nemačkom, nego pod ustašama i da su tamo ljudi ubijani na najsvirepije načine - kazao je Dačić i naveo da je u Jasenovcu bilo takmičenje čuvara ko će koliko zaklati Srba, Jevreja i Roma, kao i da je iz hrvatskih izvora poznato da je tokom jedne noći pobednik zaklao 1.360 Srba, "srbosjekom", nožem za klanje Srba.

Pošto mu je nota poslata telefaksom, Dačić će im preporučenom poštom poslati imena 20.000 dece ubijenih u Jasenovcu i drugim logorima.

Hrvatsko-srpsku svađu, izbegličko udruženje Centar za komunikaciju Pravda vidi kao još jedno odvraćanje od stvarnih problema.

Vučić: Zločin bi bio zaboraviti

- Voleo bih da vidim tekst protestne note Hrvatske - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz Istanbula, gde je u službenoj poseti.
Ocenio i da je to "kao kada bi neko ko bi pisao protestnu notu Jevrejima što su obeležavali dan holokausta, a da ta nota stiže iz Nemačke".
- Nema načina da se Srbi nateraju da zaborave stradanje svoga naroda, strašni genocid i jezive zločine na prostorima koje je kontrolisala nekadašnja NDH. Zločin bi bio zaboraviti, ali ne podsećati u budućnosti na strašne zločine da se nikada ne bi ponovili nikome - istakao je Vučić.

Oni umesto izložbi, traže stanove.

- Čast, slava i spokoj ubijenima, ali primarna su životna pitanja zarad nas i naše dece, a to je vraćanje imovine. Bez toga sve izložbe dobijaju grotesknu crtu i potpuni besmisao - rekao je predsednik udruženja Dragan Sekulović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online