Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.01.2018.
12:54
Vestionline A

Skandal u Svetskoj banci: Lažirana lista Duing biznis?

Čileanski čelnici optužili su Svetsku banku da je u svojim izveštajima o regulativi poslovanja "Doing Business" više godina nepošteno tretirala tu državu.

EPA/Shawn Thew
Foto: Ilustracija

Čileanski ministar spoljnih poslova Heraldo Munjoz, reagujući na intervju glavnog ekonomiste Svetske banke Paula Romera, poručio je na Tviteru da su "lažne vesti postale lažne statistike".

Romer je rekao Wall Street Journalu da je Svetska banka menjala metodologiju pri izradi Doing Business izveštaja i najavio je da će učiniti sve kako bi se ispravili i objavili tačni podaci za tu lestvicu unatrag najmanje četiri godine. 

Naime, Romer je izjavio da je moguće da se iz političkih razloga manipulisalo pokazateljima za Čile, a prikazujući pad uslova za poslovanje. Svetska banka je, naime, pokrenula istragu. 

U razgovoru za čilenski list El Mercurio, ekonomista Svetske banke zadužen za rejtinge Augusto Lopez-Claros kazao je da je promena metodologije "uvedena u transparentnom i otvorenom kontekstu", odbacujući bilo kakvu političku pristrasnost. 

Čile trenutno zauzima 55. mesto od 190 zemalja na godišnjoj lestvici "Doing Business" o konkurentnosti, a kada je socijalistička predsednica Mišel Bačelet 2014. godine preuzela dužnost, Čile se nalazio na 34. mestu. 

"Vrlo je zabrinjavajuće ono što se dogodilo s istraživanjem Svetske banke o lakoći poslovanja", rekla je Bačelet, čiji četverogodišnji mandat ističe u martu. 

"Istraživanja rejtinga koja sprovode međunarodne organizacije moraju biti pouzdana, budući da utiču na ulaganja i razvoj zemlje", naglasila je, zatraživši pokretanje istrage. Munjoz je pozvao Banku da "izračuna moguće gubitke u stranim ulaganjima zbog sumnji uzrokovanih slabijim mestom u izveštaju o konkurentnosti tokom mandata predsednice Bachelet". 

Na predsedničkim izborima u Čileu prošlog meseca pobedu je odneo konzervativni milijarder Sebastijan Pinjera, a glavni protivkandidat mu je bio Alehandro Gilije, kojeg je podržavala i Bačelet, koja nije mogla ponovo da se kandiduje zbog ograničenja broja mandata. 

Pinjera je podršku birača delom dobio upravo na obećanjima o rezanju birokratije i povećanju ulaganja. 

Izveštaj Svetske banke "Doing Business" o regulativi poslovanja razmatra faktore kao što su lakoća pokretanja poslovanja, dobijanje kredita, plaćanje poreza i dobijanje građevinskih dozvola.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online