Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.01.2018.
16:21
Vestionline, Tanjug A

Pomoć domaćim proizvodnim firmama

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež posetio je danas firmu C hemical Agrosava u Šimanovcima, najveću domaću privatnu selekcionu kuću za kukuruz koja svoje proizvode izvozi u dvadesetak zemalja.

Tanjug
Marko Čadež prilikom obilaska firme u Šimanovcima

Čadež je održao sastanak sa generalnim direktorom Chemical Agrosava Petrom Mirkovićem, obišao fabriku i upoznao se sa procesom proizvodnje.

Sekretar Udruženja za hemijsku industriju u PKS Dragan Stevanović je rekao Tanjugu da je Agrosava jedan od svetlih primera uspešnih domaćih firmi koje se bave proizvodnjom stateških proizvoda i koje su izvozno orijentisane.

Poručio je da će PKS nastaviti da pomaze takva preduzeća.

Naglasio je da su semenski materijal i pesticidi strateški proizvodi za svaku državu, pa tako i našu.

Stevanović je kazao da je C hemical Agrosava nastala 1990. godine i počela sa šest zaposlenih, a sada da ima oko 200 zaposlenih među kojima je i 11 doktora nauka, što pokazuje njihovu orijentaciju na domaći razvoj i inovativne tehnologije.

Istakao je da Agrosava ima veliki izvozni potencijal i da će PKS pomoći toj firmi, kao i svim sličnim firmama koje imaju izvozni potencijal i dobar program.

PKS će nastaviti da pomaže svim fabrikama i preduzećima kao što je Agrosava koje imaju veliki izvozni potencijal i spremne su da izvoze na svetsko tržište.

Direktor sektora za oplemenjivanje i umnožavanje semena u Agrosavi doktor Nenad Vasić je rekao Tanjugu da je kukuruz najvažnija ratarska kultura u Srbiji, ali i Jugoistočnoj Evropi i da to preduzeće ima sopstveni program selekcije, osnovan još pre 15 godina.

- Imamo najveći privatni program selekcije i jedan od najvećih programa selekcije kukuruza na prostoru bivše Jugoslavije i u ovom delu Evrope. Do sada imamo priznato više od 60 hibrida u Srbiji i oko 30 u EU. Po broju registrovanih hibrida u EU smo najbolji na ovom delu tržišta.

Naveo je da Agrosava ima ozbiljnu saradnju sa nekoliko privatnih programa kukuruza u SAD, koje su u toj oblasti najače u svetu, kao i da sa njima razmenjuju informacije i genetiučki materijal.

- U SAD isključivo radimo sa kompanijama koje rade sa ne GMO kukuruzom, po zakonu, ali i našem opredeljenju, nismo pristalice GMO kukuruza - istakao je on.

Vasić je kazao da to Srbiji kao proizvođaču GMO nije potreban iz čisto ekonomskih razloga.

Naglasio je da i u SAD postoje ljude koji se bave kukuruzom koji nije GMO.

Prema njegovim rečima, u SAD ima oko 10 odsto ne GMO kukuruza ili oko tri miliona hektara.

- Nadam se da će taj ude da se poveća - dodao je.

Agrosava ima saradnju sa jednom kanadskom firmom na razvoju jedinstvenog programa selekcije silažnog hibrida, po čemu je jedinstvena u Evropi, a koji je namenjen stočarima sa visokom proizvodnjom mleka i mesa.

Agrosava u Srbiji drži i oko 10 do 12 odsto tržišta semena, a svoje proizvode najviše izvozi na teritoriji bivše Jugoslavije, Rusije, Ukrajine, Irana, Severne Afrike, Alžira, Maroka, Turske...

Započeli su sa nemačkom kompanijom i program selekcije uljane repice za tržišta Srbije, Nemačke i trećih zemalja.

- Ušli smo pre dve godine i u sopstveni razvoj oplemenjivačkog programa pšenice. Osnovali svoj program selekcije pšenice koji je još u povoju, a prvi rezultati su veoma ohrabrujući. Radimo i na razvoju hibrida pšenice i prva smo kompanija koja je na ove prostore donela hibride pšenice - dodao je Vasić.

Osnovna delatnost firme je proizvodnja i razvoj pesticida, folijarnih hraniva, hibridnog semena kukuruza i sorti pšenice. 

Agrosava sarađuje od osnivanja sarađuje sa renomiranim kompanijama iz oblasti zaštite bilja kao što su BAYER, BASF, Arysta, Aglukon i drugim ( prepakivanje, proizvodnja, distribucija i skladištenje proizvoda).

Jedina su kompanija iz ovog dela Evrope koja ima registrovana stredstva za zaštitu bilja u Ruskoj Federaciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online