Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.12.2017.
17:52
Vestionline, b92.net A

Koha: Trepča pred bankrotom

Prištinska Koha ditore piše da je kombinat Trepča pred bankrotom. Problem stvara nerešeno pitanje Nadzornog odbora i "nejasno stanje kompanije".

wikipedia.org/Sima90
Rudarsko-metalurski kombinat Trepča

Još nije završen izbor nadzornog odbora za metalurki kompleks Trepča, koji bi omogućio sprovođenje zakona o tom rudniku koji je stupio na snagu pre godinu dana.

Nadzorni odbor Trepče, prema ovom zakonu, morao da bude uspostavljen u roku od šest meseci od usvajanja u Skupštini, ali, kako piše Koha, ovo pitanje je zanemareno od strane institucija. 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj u oktobru ove godine zatražio je od nadležnih ministarstava da se bore kako bi brzim i konkretnim koracima omogućili primenu Zakona o Trepči. 

Haki Šatri, savetnik za ekonomiju Haradinaja, rekao je da očekuje da će procedura za izbor nadzornog odbora Trepča biti zaršen u roku od mesec dana. 

- Dok s ene izabere novi odbor, ne može se početi ni postupak registracije Trepče kao javnog preduzeća u Ministarstvu trgovine i industrije. Sva procedura, kao što je procena kandidata dp glasanja u Skupštini, može da traje mesec dana  - kaže Šatri. 

Prema njegovim rečima, odlaganje primene Zakona o Treči dovelo je do velikih gubotaka u kompaniji i kasni se sa razvojnom politikom tog preduzeća. Šikiri Sadiku, predsednik sindikata u Trepči ističe loše stanje u kombinatu. Kako je rekao, proizvodnja je pala na veoma nizak nivo. 

- Trenutna situacija u Trepči nije dobra i to iz više razloga. Samo u prvih devet meseci ove godine imamo pad proizvodnje za 30% u odnosu na prethodnu godinu. Ako nastavi sa odlaganjem izbora nadzornog odbora, Trepča ide u stečaj - kaže Sadiku. 

On dodaje da su sve nadležne institucije obaveštene o padu proizvodnje u Kombinatu Trepča, ali nisu preduzeti konkretni koraci da se izađe iz ove situacije. 

Prema zvaničnim podacima, od 1945. do perioda pre 1990. godine, rudnik je godišnje proizvodio oko 600.000 tona unci. A danas se izvlači u proseku 150.000 t rude. 

Nefunkcionisanje Zakona za Trepči prema direktoru ove biljke Ahmet Tmava, pored smanjene proizvodnje dovela je velike probleme u radu kao preduzeća. 

- Trepča je u velikim problemima. Zdravstveno stanje radnika i nedostatak investicija izazivaju probleme. Trenutno status Trepče nije jasan  - kaže Tmava. 

Rudarsko-metalurski kombinat Trepča nedavno je obeležio i 90 godina postojanja i rada, a poruka šefa države Aleksandra Vučića je da će se Srbija boriti za tu kompaniju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online