Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 10.12.2017.
12:56
Vestionline A

Naftni udar - kriptovaluta briše dolar

Postepeno prihvatanje digitalnih valuta, gde velike berze treba da lansiraju trgovinu bitkojn fjučersima, moglo bi da podstakne neke zemlje proizvođače nafte da odbace američki dolar u trgovini sirove nafte u korist kriptovaluta, smatra naftni analitičar Stiven Brenok.

pixabay
Birkoin preti da naruši dominantnu poziciju američke valute

 

Rusija, Iran i Venecuela imaju više od jedne zajedničke stvari. Sve tri su najveće nacije proizvođači nafte koje zavise od dolara, s obzirom na to da na globalnom tržištu nafte tradicionalno dominiraju ugovori izraženi u američkoj valuti.

Moskva, Teheran i Karakas takođe su suočeni sa američkim sankcijama, koje se pokazuju kao efikasne, s obzirom da sankcionisane zemlje prilikom prodaja svoje sirove nafte zavise od američkog dolara.

Decentralizovana valuta, koja omogućavanje anonimne transakcije, zajedno sa podrškom za blokčejn tehnologiju, koja bi olakšala naftne ugovore, možda predstavlja idealno sredstvo koje bi toj trojci proizvođača nafte omogućila da okrenu leđa „zelenbaćima“.

- Pojava kriptovaluta, stoga, predstavlja sveži katalizator za zemlje proizvođače sirovina, koje žele da napuste dolar kao sredstvo plaćanja nafte - kaže Stiven Brenok, naftni analitičar u kompaniji „PVM Oil Associates“ koji je radio na istraživanju u koje je uvid imao Si-En-Bi-Si.

Nekoliko proizvođača nafte već je izrazilo planove za odbacivanje dolara u trgovini naftom. Venecuela je prošle nedelje najavila da će pokrenuti sopstvenu kriptovalutu „petro“, koja će biti podržana velikim rezervama prirodnih resursa te zemlje.

Rusija, Kina i Iran trenutno pregovaraju o valutnim sporazumima za razmenu radi eliminacije američkog dolara iz trgovine. Kina, jedan od najvećih svetskih uvoznika sirove nafte, takođe je najavila pokretanje „petro-juana“, koji bi zamenio dolar u naftnim transakcijama.

Dok se razmišlja o zamenama valute, kriptovalute, kada jednom postanu manje nestabilne, nude nekoliko prednosti. Umesto upotrebljavanja različitih nacionalnih valuta, one pružaju zajedničku valutu za zemlje koje žele da izbegnu korišćenje dolara. One su takođe univerzalne i fleksibilne i lako se mogu konvertovati u nacionalne valute.

Kriptovalute omogućavaju još jednu prednost zemljama koje se suočavaju sa međunarodnim sankcijama. One su anonimne i decentralizovane, što ograničava efekte američkih ekonomskih sankcija na trgovinske poslove za zemlje poput Rusije, Irana i Venecuele.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.12.2017. 13:47
Nikada nova "Jezda i Dafina (BITKOIN)" neće moći kupiti za takvu "valutu" ni litar nafte. Sve "zarade" sa kojima se hvale razne protuve iz velikog bijelog svijeta su običan marketing i u službi su velike prevare jer samo je "vjerovanje" u vrijednost bitkoina podloga za stvarnu vrijednost. Dolar će pasti jer se sprema prodaja nafte od najvećih (pa i od Saudijske Arabije) za zlatni Juan i zlatnu Rublju ili za novu zlatnu valutu koju stvaraju Indija, Kina, Rusija, Brazil, Iran, Venecuela, JAR i još nekoliko manjih država tipa Sirije čiju će vrijednost garantovato zlato. Tada USA dolar neće vrijediti praktično NIŠTA. Samo tako slobodne zemlje svijeta mogu da se odbrane od U.K., USA i EU bandita. Moraju ih samo IZOLOVATI i ne raditi ništa sa njima. Ne treba vojno uopšte da reaguju. Da bi to mogli, svaka mora da ima oružje svakog tipa sa kojim mogu kazniti viševjekovne kolonijalne pljačkaše, rušitelje i ubice ako ponovo pokušaju da silom otmu plodove tudjeg rada, teritorije i bogatstvo drugih. Treba ih samo natjerati da moraju da rade da bi živjeli. Ako mogu i dalje silom oteti drugima sirovine i dobra koja oni stvaraju, oni će to uraditi preko NATO kamarile. Danas kada silom više ne mogu oteti ništa, moraće da rade za svoj hleb koji im je do sada obezbjedjivala pljačka cijelog svijeta preko pljačke kolonija, a danas preko NATO pakta i dolara. Oni ne priznaju nikakve ni ljudske ni božje zakone. Priznaju samo pravo jačeg. Ako im ne dozvoliš da te pljačkaju milom, oni to urade silom. Ipak, svijet se promijenio pa već danas nijesu najjači. Zato naglo gube i siromaše jer nema pljačkaškog priliva. Kraljicini i NATO gusar ne mogu više da pljačkaju za USA, U.K. i EU. Kakvi bitkoini i druge Dafine. To je nova prevara "zapadnjaka" da opljačkaju neke nedostupne pare. Koga prevare-prevare. Kao Dafina i jezda. Samo tada nema više nikog da im vrati bar glavnicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online