Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.12.2017.
14:34
Vestionline A

Mešovita privredna komora za čvršće ekonomske veze Srbije i Turske

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i Rifat Hisarčiklioglu, predsednik Unije komora i robnih berzi Turske, potpisali su danas Memorandum o razumevanju dve poslovne asocijacije, koji predstavlja okvir i temelj osnivanju mešovite tursko-srpske privredne komore.

Tanjug
Predsednici Privredne komore Srbije i Turske Marko Čadež i Rifat Hisarciklioglu i turski ambasador Tanzu Bilgic nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju

Zajednička komora će okupljati privrednike dve zemlje fokusirane na jačanje partnerstva, trgovine, investicija, kooperacija, a kako je najavio predsednik PKS, prva skupština očekuje se već u aprilu 2018.

- Ušli smo u novu eru ekonomskih odnosa Srbije i Turske, velike su mogućnosti i potencijal za unapređenje privredne saradnje i poslovnih aranžmana kompanija naše dve zemlje - rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, nakon potpisivanja sporazuma.  

Turska je jedna od najbrže rastućih ekonomija, a  Unija komora i robnih berzi, koja okuplja čak 1,4 miliona kompanija, jedna od najvećih poslovnih asocijacija u svetu, istakao je Čadež.

Robna razmena Srbije i Turske, po rečima predsednika PKS, beleži dinamičan rast i može se očekivati da premaši milijardu evra. Čadež je podsetio da je u Srbiji osnovano 250 novih kompanija sa turskim kapitalom.

Rifat Hisarčiklioglu, predsednik Unije komora i robnih berzi Turske, naglasio je da je Srbija ključna zemlja za tursku privredu i da je sve više turskih kompanija zainteresovano za poslovanje na srpskom tržištu. Očekuje da će aktivnosti mešovite komore doprineti povećanju investicija.

Kako je istaknuto, komora će biti usmerena na jačanje dijaloga o trgovinskim i ekonomskim pitanjima od zajedničkog interesa i olakšavanje bilateralne i multilateralne trgovine i investicija, kao i na jačanje ekonomskih odnosa između komora članica.  

Velike mogućnosti za dugoročne poslovne aranžmane privreda Srbije i Turske postoje u poljoprivredi, prehrambenoj, automobilskoj i tekstilnoj industriji, industriji kože i obuće, turizmu, energetici, infrastrukturnim projektima.

Unija komora i robnih berzi najveća je privredna organizacija u Turskoj. Okuplja čak 1,4 miliona kompanija i 365 komora u Turskoj - privrednih, industrijskih, pomorskih i uslužnih. Unija komora i robnih berzi Turske ključna je spona i most između vlade i privrede.

Unija predstavlja Tursku u Eurochambers, Međunarodnoj trgovinskoj komori, Asocijaciji islamskih komora, Asocijaciji mediteranskih komora (ASKAME), Asocijaciji balkanskih komora (ABC), Privredno-industrijskom komitetu OECD-a (BIAC), Crnomorskoj saradnji (BSEC).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online