Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
17:26
Vestionline, Tanjug A

Građanima Srbije Nemačka najpoželjniji investitor

Građani Srbije vide Nemačku kao najpoželjnijeg investitora, pokazuju rezultati istraživanja "Percepcija nemačke privrede i investicija od strane građana Srbije". Ovakav stav ima čak trećina građana Srbije, a kao glavni razlog tome gotovo 40 odsto njih navodi ekonomsku, privrednu i industrijsku razvijenost Nemačke.

Tanjug
Nemačke kompanije rado posluju u Srbiji

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman podsetio je na skupu u beogradskom hotelu Metropol da je u Srbiji prisutno oko 400 preduzeća iz ove zemlje i da su te kompanije uložile 1,8 milijardi evra i da zapošljavaju 35.000 ljudi.

- Ekonomska razmena između naše dve zemlje je centralni stub naših bilateralnih odnosa. Nemačka je na prvom mestu bilataralnih partnera Srbiji i angažman nemačkih investitora značajno doprinose ekonomskoj održivosti Srbije - rekao je Ditman i dodao da Nemačka vlada nastavlja da pomaže Srbij u procesu evropskih integracija.

Ambasador je pohvalio usvajanje zakona o dualnom obrazovanju jer, kako je rekao, to je važno za investitore koji planiraju da dođu u našu zemlju.

- Nadam se da ćemo uspeti da dovučemo još preduzeća iz Nemačke. Uslovi da bi došli još investitora u Srbiju je da politika da pozitivan znak za to - rekao je Ditman.

Rusija, Kina, Švajcarska... dobile su manje "bodova" u istraživanju, ali su među građanima svakako poželjni investitori, pokazalo je istraživanje AHK koje je sprovedeno među 1.200 građana.

Takođe, rečeno je na skupu, imajući u vidu da mnoga istraživanja pokazuju da je Nemačka na mestu broj 1 željenih destinacija za život i rad, zanimljiv je podatak da građani Srbije u zamišljenom izboru između rada u Nemačkoj i rada u Srbiji kod nemačkog poslodavca, blagu prednost daju ostanku u zemlji.

- Nemačke kompanije rado posluju u Srbiji i dugoročno se angažuju kao pouzdan partner i kao odgovorni poslodavci. Zajedno radimo na tome da privučemo druga preduzeća da investiraju u Srbiji te da proširimo našu ekonomsku saradanju. Mi smo ne samo najveći investitori, mi smo dugoročno ovde prisutni, decenijama, i pouzdani smo i lojalni partneru u regionu - izjavio je ambasador Ditman.

A predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger ocenio je da su "građani Srbije i u ovom istraživanju pokazali da cene prave vrednosti i da im je stalo do jake privrede, efikasnog poslovanja i poštenog odnosa prema njihovom radu".

Građani Srbije, kako je ocenio Zeliger, koji je na čelu koncerna "Hemofarm", na prvom mestu ističu plate, uslove rada, usavršavanje i napredovanje, i sigurnost, kao najbitnije aspekte koji su im značajni, ukoliko bi radili kod nemačkog poslodavca.

Kao posebno zanimljivo Zeliger je istakao činjenicu da je više ispitanika reklo da ekonomiju, privredni i industrijski razvoj vide kao glavni faktor zbog kojeg žele da Nemačka bude investitor u Srbiji, a ne politiku niti državni i socijalni sistem.

Zeliger je naveo i da su Srbiji bitni inženjeri, stručnjaci i radnici koji kako kaže, treba da rade na sebi i da unapređuju jer će tako privući investitore.

- Perspektivna Srbija je najbolji podsticaj za investitore koji žele da dođu ovde - zaključio je predsednik Nemačko - srpske privredne komore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online