Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
15:07
Vestionline A

Kvalitetna statistika za dobre planove i poslovne odluke

Uspostavljanje efikasnog i konzistentnog nacionalnog statističkog sistema i veće korišćenje administrativnih izvora podataka, osim budžetskih ušteda donosi i rasterećenje privrede i vodi prevazilaženju izazova sa kojima se godinama suočavamo u praksi, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, na prvom sastanku odgovornih proizvođača zvanične statistike.

PKS
Poslodavci  od 2018. više neće morati da statistici  dostavljaju  podatke  o zaradama koje već daju Poreskoj upravi

- Bez pouzdanih, kvalitetnih i objedinjenih - povezanih baza podataka, uporedivih sa  onima koje se koriste u svetu, ni država, ni poslovne asocijacije, ni privreda, ni investitori, ne mogu ozbiljno da prate kretanja, vode i planiraju poslovanje, donose kvalitetne odluke - rekao je Čadež na skupu u PKS.

Ističe da je u proteklih  godinu dana, usvajanjem Zakona o  opštem upravnom postupku koji uvodi obavezu institucija da međusobno razmenjuju podatke, kao i digitalizacijom administrativnih  procedura i komunikacije države i privrede – uvođenjem elektronskih servisa,  napravljen  pomak koji privreda  prepoznaje kao olakšanje u poslovanju.
 
Podseća da je PKS značajno ojačala svoj informatičko – analitički kapacitet  u funkciji  podrške rešavanju problema privrednika i razvoju poslovanja. Dalju digitalizaciju, ističe Čadež, za koju se PKS zalaže i podržava razvojem novih  elektronskih servisa, olakšaće i  novi zakon  i drugi propisi iz oblasti  elektronskog poslovanja. 

- Još jednu dobru vest  za privredu dobili smo od statistike: poslodavci  od 2018. više neće morati da statistici  dostavljaju  podatke  o zaradama koje već daju Poreskoj upravi. Biće dovoljno da  Poreskoj upravi dostave poreski obrazac o obračunatim i plaćenim doprinosima na zarade i druga primanja, a  Zavod za statistiku preuzimaće  od Poreske uprave podatke  potrebne za praćenje prosečnih zarada - objasnio je predsednik komore. 
 
Efikasna saradnja i koordinacija svih aktera u lancu zvanične statistike doprineće povezivanju i objedinjavanju postojećih baza, standardizaciji metodologija  u proizvodnji i obradi podataka i njihovom usaglašavanja sa međunarodno prihvaćenim standardima. To je korak ka kvalitetnijim podacima i informacijama kao preduslovu  za što bolje korišćenje i  administrativnih i privrednih  kapaciteta, poručio je Čadež.
 
Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, istakao je da je dobra saradnja preduslov za uspešno funkcionisanje sistema statistike. Ukazao je na značaj, odgovornost i izazove zvanične statistike u procesu EU integracija. Cilj je, kako je rekao, dalje unapređenje, kako zvanične statistike, tako i položaja Zavoda kroz izmene postojećeg zakona koje je Zavod inicirao.  
 
O značaju statističkih podataka u kreiranju javnih politika, ciljeva i prioriteta vlade, na sastanku u PKS, govorio je Siniša Barjaktarević iz Republičkog sekretarijata za javne politike.
 
Mihajlo Jovanović iz Kancelarije za IT i eUpravu predstavio je dva projekta - Informacioni sistem eZUP, alat za elektronsku razmenu podataka svih organa javne uprave i Portal otvorenih podataka.  

eZUP je veliki korak na uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji koja je osnov efikasne i transparentne javne uprave. Portal otvorenih podataka predstavlja mesto na kome se objavljuju informacije o skupovima otvorenih podataka, koje objavljuju državni organi.

Na prvom sastanku u PKS predstavljeni su strateški pravci razvoja sistema zvanične statistike Srbije. Najvažniji zadatak statistike je da pruži realnu sliku društvenih i ekonomskih kretanja u zemlji i obezbedi osnovu za analizu i donošenje poslovnih odluka na svim nivoima odlučivanja, kako u državnim institucijama tako i u poslovnom sektoru.  Naglašeno je da posebno mesto su sistemu zvanične statistike imaju Savet za statistiku i koordinaciono telo Komitet proizvođača zvanične statistike koji se bave strateškim pitanjima razvoja statističkog sistema.

Savet za statistiku čine predstavnici ministarstava, Narodne banke Srbije, Privredne komore Srbije, kao i predstavnici naučnoistraživačkih i obrazovnih institucija. Kako je istaknuto, prioritet je u narednom periodu unapređenje saradnje i razmene informacija između svih proizvođača zvanične statistike, komunikacije sa korisnicima statističkih podataka, uz razvoj metodologija, sadržaja baza podataka, IT alata i sistema izveštavanja prema potrebama korisnika podataka, a uz primenu međunarodnih principa i standarda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online