Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.11.2017.
12:22
Vestionline, Tanjug A

Vučić sa Misijom MMF: Očekujem da ostanete u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Misije MMF-a Džejms Ruf naglasili su na sastanku da je Srbija napravila ozbiljan posao tokom sprovođenja aranžmana sa MMF, a Vučić je izrazio nadu da će ta finansijska institucija ostati prisutna u Srbiji i po okončanju tekućeg aranžmana.

Tanjug
Vučić sa predstavnisima MMF-a

Projektujemo realni rast BDP-a od dva odsto u 2017. i 3,5 odsto u 2018. godini, istakli su predstavnici MMF-a.

- Nastavlja se jak ekonomski napredak. Bez obzira na privremeno usporavanje prouzrokovano sušom, smetnjama u proizvodnji električne energije, predviđene ekonomske aktivnosti ostaju snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i ulaganjima - rekli su predstavnici MMF-a, koje je predvodio Ruf.

Uslovi tržišta rada nastavljaju da se poboljšavaju uz otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru i značajnim padom nezaposlenosti, dodaju oni, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

- Projektujemo realni rast BDP-a od dva odsto u 2017. i 3,5 procenata u 2018. godini - istakli su predstavnici MMF.

Vučić i delegacija MMF sastali su se povodom osme, završne revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom.

Tokom sastanka razgovaralo se o stanju javnih finansija, reformama javnih preduzeća i javnog sektora, okviru budžeta za 2018. godinu, kao i o uslovima za sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, koji ne bi uključivao pozajmicu.

Oni su naglasili i da se nastavlja značajan fiskalni učinak, koji je iznad očekivanog. 

Stopa javnog duga spustila se za više od 10 posto u odnosu na 2015. godinu kad je bila na vrhuncu.

Dogovoreni su i ključni parametri budžeta za 2018. godinu. 

Prioritet je da se očuvaju teško stečena fiskalna dostignuća, uz podršku inicijativama koje podstiču rast, kao što je uvećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja na plate, za radnike sa niskim primanjima.

Preostale strukturne nedostatke u javnom sektoru trebalo bi rešavati tako što će se u potpunosti primenjivati reformska agenda, a pozdravljena je nedavna privatizacija Galenike, kao i poboljšanja na listama za ocenu kvaliteta poslovnog okruženja, što će neminovno dovesti do rasta privatnog sektora, navodi se u saopštenju. 

Tekući aranžman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra ističe u februaru 2018. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online