Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.10.2017.
14:28
Vestionline A

Srbiji potrebno oko 14 milijardi evra za sprovođenje ekoloških propisa

Srbiji će u narednih 20 godina biti potrebno oko 14 milijardi evra za sprovođenje ekoloških propisa, a najveći deo tih sredstava se odnosi na sektor voda, industrijsko zagadjenje i velika ložišta, rekao je potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zoran Vujović.

Tanjug
Konferencija u PKS: "Kako ciljevi održivog razvoja podstiču ekonomski rast u Srbiji"

Upravo zato, treba osnažiti kapacitet privrede i snažnije je uključiti u kreiranje zakona, dodao je Vujović na konferenciji posvećenoj desetogodišnjici Globalnog dogovora u Srbiji, koju su organizovali Globalni dogovor UN u Srbiji u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i stalnom koordinatorkom UN u Srbiji.

- Najveći deo tih sredstava odnosi se na sektor voda, industrijsko zagađenje i velika ložišta - istakao je Vujović na otvaranju konferencije, govoreći o sistemu zaštite životne sredine.

Upravo zato, smatra, kao i zbog činjenice da privreda zajedno sa građanima treba da ponese najveći teret prilagođavanja ekološkim zahtevima, uporedo sa osnaživanjm kapaciteta privrede - treba povećavati kapacitete privrede.

Od suštinske važnosti je, kaže, i snažnije uključivanje privrede u kreiranje zakona i učešće u javnim raspravama nacrta dokumenata.

- Na tome mi iz PKS-a stalno insistiramo i sprovodimo u praksi - kazao je Vujović.

U svetu i u EU, u toku je proces tranzicije ka Industriji 4.0, kazze on, a Srbija mora da drži korak, ukoliko ne želi da "nestane sa industrijske mape".

"Industrija 4.0 je podjednako značajna za sve u lancu proizvodnje, od velikih internacionalnih kompanija do malih dobavljača", rekao je potpredsednik PKS-a.

Vlada Srbije smatra da je rad na implementaciji ciljeva održivog razvoja brži korak ka evropskom putu i ka bržem otvaranju novih poglavlja, ukazala je ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, koja je na čelu radne grupe za sprovodjenje Agende UN o održivom razvoju do 2030.

Đukić Dejanović je kazala da  posvećenost Agendi 2030 ne treba da se iskazuje samo kroz državnu politiku, već da ona treba da dodje do običnog čoveka i dodala da je u skupštini Srbije formirana fokus grupa kako bi se poslanici upoznali sa ciljevima održivog razvoja i širili ih u razgovorima sa lokalnim zajednicama.

Srbija prati globalni trend izveštavanja o održivom poslovanju koji u poslednje dve godine uključuje i izveštavanje o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, ukazala je predsednica Upravnog odbora O Globalnog dogovora u Srbiji iz kompanije KPMG Marijana Pavlović.

- Istraživanja KPMG, koje je obuhvatilo 4.900 preduzeća u 49 zemalja, pokazalo je da dve trećine od 250 najvećih svetskih firmi sada uključuju i nefinansijsko izveštavanje u svoje godišnje finansijske izveštaje - rekla je ona.

Ekološka i socijalna pitanja, kao što su klimatske promene, nestašice vode, ljudska prava, sve više će se smatrati finansijskim, a ne nefinansijskim pitanjem. Od kompanija će se očekivati da u svoje izveštaje uključe i ove teme, kao i rizike i pozitivne efekte koje njihovo poslovanje može imati u kratkoročnom i dugoročnom periodu, obrazložila je predsednica UO Globalnog dogovora u Srbiji.

Srbija je, kada se pridružila inicijativi UN Globalnog dogovora 2007. godine, imala 11 kompanija uključenih u mreži, već 2010.  je proglašena za jednu od tri najnaprednije mreže sveta, dok danas broj čak 111 kompanija, istakla je Marijana Pavlović.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji u Srbiji Karla Herši je rekla da 10 godina Globalnog dogovora u Srbiji pokazatelj saradnje izmedju civilnog sektora i Vlade i da pokazuje spremnosti i volju Srbije da se implementira Agenda 2030.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online