Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.10.2017.
11:59
tangosix.rs A

Ugrožava li Zagreb beogradski aerodrom?

Zagreb i Toronto će uskoro biti povezani sa čak 6 nedeljnih letova. Time ozbiljno preti Beogradu, koji mora pod hitno da poradi na long-haul linijama - smatra kolumnista portala "Tango six" Alen Šćuric.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hrvatska dijaspora ima veliki izbor, a srpska?

Jat je svojevremeno leteo dva puta nedeljno iz Zagreba za Toronto i leti i zimi sa DC-10 i to sa međusletanjem u Montrealu. Let je krenuo iz Beograda, tj. do Montreala je imao jedno, a do Toronta dva međusletanja (Beograd-Zagreb-Montreal-Toronto).

Dok je Er Srbija planirala dolazak i drugog A330-200 (predsednik Nadzornog odbora Mali je još u jesen 2016. to isticao kao plan do kraja 2016.) govorilo se da bi jedna od linija bila i Beograd-Toronto. Ova linija se više puta ponavljala kao realna u daljoj ekspanziji Er Srbije, ali kompanija je očito navedene planove prolongirala do daljnjeg.

U Kanadi ima 250.000 pripadnika hrvatske dijaspore. Ovom broju treba dodati BiH i slovenačku dijasporu koja gravitira ka Zagrebu.

Godine 2016. kanadskih turista u Hrvatskoj bilo je 110.997, od čega u Zagrebu 18.776. U prvih 7 meseci 2017. broj kanadskih turista povećao se za 20% i u Zagrebu i u Hrvatskoj, što je zavidni potencijal i temelj za linije prema Torontu.

S obzirom na čak 6 nedeljnih letova u top sezoni, Zagreb bi morao ozbiljno da poradi na tome da Toronto ostane celogodišnja linija sa bar jednim ili dva nedeljna leta. Na toliko letnih letova moralo bi biti potencijala za zimske frekvencije, posebno oko Nove godine.

Odgovor Beograda

Idućeg leta Beograd će imati 5 letova za Njujork (Er Srbije), kao i 2 leta Hainana za Peking preko Praga (najava je da bi ova linija trebalo da postane nonstop, bez usputne stanice u Pragu). Ne promeni li se nešto u međuvremenu i ne dese li se neke od najava, Zagreb će iduće godine imati duplo više širokotrupnih letova od Beograda.

U medijima se naglašavaju intenzivni pregovori sa Indijom oko letova za Beograd, dok su vrlo glasne i česte najave Siniše Malog za letove prema Teheranu, Astani i Japanu. Međutim, letovi prema Torontu i Čikagu su prekinuti. O tim letovima se više ne govori.

Zbog iznenađujuće velikog broja širokotrupnih linija u Zagrebu, ali i najava za nove letove u doglednoj budućnosti, Aerodrom Beograd je odlučio da preduzme mere da bi uhvatio priključak u ovom segmentu, pa je objavio tender za konsultanta za otvaranje long-haul linija. Ali, odmah po objavi tender je naglo i neobjašnjivo povučen i to je ostavilo je vrlo loš utisak u vazduhoplovnim stručnim krugovima.

Zagreb ipak postao konkurent

Prvi put je (u tenderu) sam Aerodrom Beograd naglasio da su Zagreb i Budimpešta glavni konkurenti u long-haul linijama. Do sada je aerodrom izjavljivao kako mu Zagreb nije više konkurent nego da su to Beč, Budimpešta i Bukurešt.

U svakom slučaju Beogradu hitno treba strategija, planirano i svrsishodno delovanje, kao i modaliteti koji donose plodove da se zadrži ekspanzija Beograda i na interkontinentalnim linijama, segmentu vazduhoplovstva koji je izuzetno važan. On dovodi daleke investicije, platežno izvrsne turiste i udaljenu dijasporu.

Iz svega navedenog, jasno je da ovo nije kraj zagrebačke long-haul ekspanzije, a što smanjuje ljubljanske potencijale na tom polju, i ozbiljno preti Beogradu koji mora bitno da poradi na long-haul linijama. Svakako nam i na ovom polju predstoji vrlo zanimljiv period, zaključuje Alen Šćuric.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online