Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.10.2017.
11:18
Vestionline A

Prilika za Srbe: Švedska doživljava privredni bum, traži se veliki broj radnika

Vrtoglavi privredni rast u Švedskoj suočava se s već poznatim problemom: manjkom kvalifikovane radne snage. Naime, čak i nakon priliva migranata u protekle tri godine, koji su povećali populaciju te skandinavske zemlje na više od 10 miliona, poslodavci sve teže i teže pronalaze radnike.

pixabay.com
Švedska doživljava ekonomski bum

Broj slobodnih radnih mesta najveći je od 2000. godine: u avgustu je narastao na 78.000, što je za 9 posto više u poređenju s godinom ranije i čak 41 posto više nego pre dve godine.

Savez švedskih poduzetnika koji predstavlja 60.000 kompanija tvrdi kako bi manjak radnika mogao da ugrozi rizik ekonomskog rasta. Istraživanje provedeno u junu pokazalo je kako je više od 75 posto kompanija koje traže radnike imale problema s njihovim pronalaženjem, piše Jutarnji list.

- Nedostatak radnika trenutno je vrlo veliki i u mnogim je područjima postao akutan - ističe za "Bloomberg" Torbjorn Haldin, ekonomista tog udruženja.

Manjak radne snage muči 12 do 15 sektora, a najgora situacija je u građevini i obrazovnom sistemu.

Vlada procenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi tri posto, već treću godinu zaredom, a naredne godine će usporiti na 2,5 posto.

Centralna banka "Riksbank" takođe tvrdi kako je pronalaženje radnika s odgovarajućim veštinama problem za ekonomiju ističući kako je nezaposlenost na približno jednakim nivoiam kao i pre finansijske krize 2008. godine, ali kako se broj otvorenih radnih mesta u tom periodu udvostručio.

U Švedskoj je trenutno bez posla 300.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti među osobama rođenim u Švedskoj iznosi 3,9 posto, što je najmanje od 2008. godine, dok među strancima iznosi 22 posto, ističe Zavod za zapošljavanje.

Srpski građevinci traženi u svetu

Neimari iz Srbije su se u svom poslu dokazali širom planete. Izgradili su na desetine velikih industrijskih objekata, hidro i termo elektrana, mostova, puteva, stadiona...

Naša građevinska industrija zbog toga uživa veliki ugled i poštovanje, bilo da su u pitanju proizvodi ili pak naši inženjeri i radnici, inostrana tržišta su jako zainteresovana za ono što nudimo. Srpski građevinci oko 300 miliona dolara godišnje zarađuju u inostranstvu poslednjih godina.

Beogradu nedostaje na stotine vozača autobusa, a situacija je postala toliko alarmantna da svako ko ima dozvolu D kategorije može da računa na siguran posao.

- Samo iz GSP-a u poslednje vreme otišlo je oko 150 vozača - izjavio je za RTS direktor ovog preduzeća Željko Milković.

Deo vozača u GSP prešao je iz redova privatnih prevoznika pa je i kod njih nastao problem manjka zaposlenih. Kako saznajemo od prevoznika, vozači im odlaze u GSP jer imaju nešto bolje uslove rada, ali i referencu za odlazak u neku inostranu firmu. U Hrvatskoj vozači autobusa zarađuju i više od 800 evra, već u Sloveniji ta brojka je duplo veća, a u nekim evropskim zemljama i preko 2.500 evra. S druge strane, rad na gradskim linijama je najteži.

Takoiđe, našu zemlju godišnje napusti oko 400 lekara zbog rada u inostranstvu, a situaciju dodatno otežava i to što je prosečna starosna dob specijalista čak 55 godina.

Lekarska komora Srbije godišnje izda oko 800 sertifikata dobre prakse, koji su lekarima potrebni da bi radili u inostranstvu. Otprilike polovina njih odlazi u gastarbajtere, a polovina sertifikate traži kako bi privremeno radila u inostranstvu, do mesec ili dva, u okviru raznih studijskih programa i prakse.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online