Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.10.2017.
17:41
Vestionline A

Čadež: Podrška albanskog premijera ekonomskom povezivanju u regionu

Albanski premijer Edi Rama danas je, u razgovoru sa Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije i Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, koji boravi u Tirani, lično podržao pripreme za učešće srpskih kompanija na privrednom sajmu koji će se krajem novembra održati u glavnom gradu Albanije i skupštinu Trgovinsko - industrijske komore Srbija – Albanija, koja će zasedati tokom ove sajamske manifestacije i okupiti oko stotinu srpskih i albanskih kompanija.

Tanjug
Marko Čadež

Predsednik albanske vlade posebno interesovanje pokazao je za aktivnosti Komorskog investicionog foruma na povezivanju poslovnih zajednica  i otklanjanju prepreka za bolje poslovanje u regionu, kroz realizaciju 115 mera za sprovođenje višegodišnjeg akcionog plana za regionalni  prostor koje su premijeri Zapadnog Balkana razmatrali na skupu u Draču.

- Dobra vest je da je pet premijera iz regiona - Srbije, Albanije, Crne  Gore, Makedonije i Kosova* već iz svog najbližeg okruženja, imenovalo koordinatore za brže sprovođenje akcionog plana za zajednički ekonomski prostor, što je bila jedna od ključnih preporuka poslovnog sektora na samitu u Trstu - ističe Čadež.

Predsednik albanske vlade je, po rečima Čadeža, izrazio zadovoljstvo i rezultatima bilateralne saradnje na umrežavanju  albanskih i srpskih kompanija, postignutim u poslednjih godinu dana, od niškog poslovnog foruma Srbija – Albanija. Početkom iduće nedelje biće  raspisan poziv kompanijama iz Srbije za učešće na sajmu u Tirani, najavio je Čadež.

Prošlogodišnji zajednički nastup 24 kompanije iz Srbije na sajmu u Tirani, podrška političkih rukovodstva jačanju privredne saradnje i posvećenost poslovnih asocijacija regionalnom povezivanju, kako ocenjuje predsednik Privredne komore Srbije, doprineo je ovogodišnjem rastu ukupne trgovine - i izvoza srpskih proizvoda na albansko tržište i  uvoza albanskih u Srbiju, za više od trećine, tačnije za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“Posle foruma u Nišu, nastupa naših  kompanija na privrednom sajmu u Tirani i osnivanja bilateralne srpsko – albanske komore, raste broj kompanija  koje međusobno trguju, uvoze i izvoze iz Srbije u Albaniju i obrnuto.  Interesovanje je sve veće i  već beležimo primere dogovora  o formiranju mešovitih kompanija, zajedničkim ulaganjima, raznim vidovima biznis partnerstava”, ističe Čadež.

Čadež  tokom boravka u Tirani ima i niz sastanaka u albanskoj vladi. Sa Arbenom Ahmetajem, ministrom finansija i ekonomije, Blendijem Klosijem, ministrom, turizma i zaštite životne sredine i Damianom Gjiknuriem, ministrom energetike i infrastrukture  razgovara o intenziviranju bilateralne privredne saradnje, otklanjanju prepreka za poslovanje i povezivanju kompanija radi daljeg rasta robne razmene, zajedničkih investicija i zajedničkog nastupa na trećim tržištima i tenderima za realizaciju infrastrukturnih projekta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online