Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
00:22
D. Dekić - Vesti A

"Vesti" istražuju: Srbija je raj za bogataše

Srbija je poželjna destinacija za bogate strance zbog niske stope ličnog poreza, bezbednosti i bezviznog režima sa skoro 150 zemalja, ali te prednosti ne kapitalizuje, jer nema program "državljanstvo kroz investicije", koji je vrlo rasprostranjen čak i u najrazvijenijim zemljama sveta, kaže za "Vesti" advokat Milan Dobrosavljević, partner u agenciji Alfa partners, čije je sedište u Andori.

V. Sekulić
Milan Dobrosavljević

Ova agencija je jedan od organizatora konferencije na kojoj će 28. septembra u Beogradu biti prisutne firme čiji je posao da bogatima i ultrabogatima pronađu najbolju i najpovoljniju destinaciju za život i biznis.

Šta predstavlja program "državljanstvo kroz investicije" i ko ga sprovodi?
- Postoji nova grana usluga koja podrazumeva objedinjenu uslugu preseljenja, privremenog ili trajnog boravka i dobijanja pasoša za bogate pojedince namerene da se presele iz svoje zemlje u onu sa nižim porezima i boljim kvalitetom života. Oni sa sobom vode porodicu i biznis i najčešće to rade zbog oporezivanja. Primamljive su im upravo države s niskom poreskom stopom, koje imaju ovaj program, a okarakterisane su kao "poreska utočišta".

Možete li da pojasnite faktore koji bi nekog inostranog bogataša opredelili za Srbiju?
- Primamljiv je nizak porez na dohodak od 15 odsto za sve građane, bez obzira koliko su prihodovali. Recimo, isti je za ljude koji su zaradili 100.000 evra i za one koji su dostigli milion. To pogoduje bogatima, jer na Zapadu i u Rusiji porezi rastu progresivno, pa što više zarađujete, plaćate veći porez i tako možete da ostanete bez polovine zarađenog. Nama je fokus na godišnjem porezu koji plaćaju lica sa zaradom većom od 20.000 evra što se u Srbiji smatra bogatim pojedincem, dok je u razvijenim zemljama to suma za neki nivo davanja socijalne pomoći.

Zastupnici 10.000 najvećih investitora

Ko će sve biti na forumu u Beogradu?
- Na predstojećem Belgrade njealth
forumu 28. septembra, čiji je cilj promocija Srbije, učestvovaće više od 100 učesnika iz 15 zemalja. Dolaze iz raznih delova sveta, Kine, SAD, Kanade, balkanskih zemalja, Turske, Andore, Rusije i velikog broja evropskih zemalja, koje predstavljaju interese više od 10.000 najvećih svetskih investitora, s ukupnim investicionim potencijalom vrednim više od 100 milijardi evra.

Zašto siromašna Srbija radi za bogataše?
- Nije logično sa stanovišta siromašne zemlje koja nastoji da sakupi što više prihoda, da trenutna poreska rešenja idu u prilog bogatima. Mi gledamo da izvučemo korist od toga i promovišemo je kao zemlju niskih poreza na lični prihod. Prema zakonskim rešenjima, zakonima o državljanstvu i o strancima, postoji mogućnost da Vlada Srbije, ako je u nacionalnom interesu, primi stranca u državljanstvo, pa je samim tim moguće i uvođenje programa državljanstvo kroz investicije.

Jesu li glumci Rejf Fajns i Stiven Sigal srpski nacionalni interes?
- Koliko znam Sigal je osim srpskog dobio i rusko državljanstvo, pa deluje kao da ih skuplja, a Fajns je ovde snimio film, pa mu je verovatno uzvraćeno gestom zahvalnosti zbog promocije Beograda kao destinacije za rad filmske industrije. Pominju se kao reklama za Srbiju, ali ne znam ko je vidi kad se vrti samo u našim medijima. Vlada ne mora da obrazloži zašto nekog prima u državljanstvo, ali ako dobijaju umetnici treba razmišljati i o klasi bogataša iz država bez političke stabilnosti. Tamo je ono što su stekli, podložno državnim odlukama i arbitražnim sudovima koji im nisu naklonjeni, a to ih tera na selidbu.

Na koje zemlje mislite?
- Na primer Vijetnam, koji postaje mala Kina i ima sloj bogataša. Primamljiva im je Evropa i Srbija kao deo kontinenta. Pitali su me i u Hong Kongu imamo li praksu "državljanstvo kroz investicije". Naš veliki plus je i što smo jedina evropska zemlja čijim državljanima ne treba viza za Kinu. Građanima Srbije nisu potrebne ni vize za EU, 180 dana tokom godine, a biznisu više od tog vremenskog perioda i ne treba, pošto se dužim zadržavanjem u EU postaje rezident i podleže porezu. Naša povoljnost je i bezvizni režim sa oko 150 država sveta, a uz to smo i bezbedna država, što je strancima važno.

Šta bi Srbija dobila dolaskom svetskih bogataša?
- Ako počnu da dolaze u Srbiju, to će odjeknuti i krug će se širiti. Tako bi oni koji su kod nas pronašli željenu destinaciju, ličnim primerom povukli ostale. Kad se biznismen preseli kupuje nekretninu, decu upisuje u školu, pa će njegov novac kroz državne obveznice, finansiranje državnih projekata, poreze, osiguranje i drugo, završavati u srpskom budžetu, o čemu govori iskustvo nekih zemalja i u našem okruženju.

Strateški interes države

Da li ste o ovom programu razgovarali sa nekim iz vrha vlasti u Srbiji?
- O ovom predlogu nismo razgovarali ni sa kim iz vrha vlasti, ali je moguće da su upoznati, jer smo ga preporučili u kontaktu sa ljudima iz Vlade Srbije i poslanicima. Načinili smo prvi korak informisanja, a na potezu je država koja bi trebalo da prepozna program kao strateški interes. Hoćemo da upišemo Srbiju na mapu zanimljivih za dobijanje državljanstva na ovaj način, a Vlada treba da ga razradi i usvoji kao uredbu. Pasoš više zaslužuje pasoš biznismen investitor, nego glumac ili maneken.

Koje države imaju ovakav program i kakva su im iskustva?
- Bugarska ima "državljanstvo kroz investicije", ima i Kipar, ali i najrazvijenije evropske zemlje poput Austrije. Španija od rezidentnosti zaradi milijardu, taj program imaju i Britanci, a SAD i Kanada daju bogatim strancima pasoše. Ako toliko pričamo o stranim investicijama, zbog čega ne bi i mi na ovaj način doveli strance koji unose u Srbiju svoje bogatstvo, pokreću biznis i donose radna mesta?

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online