Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.09.2017.
09:28
Vestionline A

"Većina Nemaca živi u iluziji da Nemačkoj dobro ide"

Nemačka ima suficite na kojima joj svet navodno zavidi i ponosi se svojom ekonomskom politikom, ali takvi suficiti nisu nikakva prednost za Nemačku i Evropu, smatra bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis.

pixabay.com
Nemački kapital u inostranstvu je balon koji će morati da pukne

- Samodopadnost je najgori neprijatelj jedne države a moji sunarodnici su se već jednom uljuljkali u pogreššnom uverenju da „su uspeli - navodi Varufakis, prenosi Dojče vele.

On dodaje da je to naravno bila iluzija koju danas skupo plaćamo.

- Bojim se da većina u Nemačkoj isto tako žživi u iluziji da Nemačkoj „dobro ide - kaže Varufakis.

Beskrvna predizborna kampanja je odraz pogreššne izvesnosti koju su stvorila tri nemačka suficita: preduzeća šštede, privatna domaćinstva šštede, frankfurtske banke plivaju u novcu koji im pristižže iz drugih evropskih zemalja. Čak je i budžžet u plusu. No, ti suficiti su znak slabosti, a ne snage. To su predznaci velikih tešškoća koje većinu Nemaca čekaju u budućnosti", navodi Varufakis.

- Razmislite na minut o sledećem: privredi suficit od gotovo deset odsto bruto društvenog proizvoda znači da držžava ono što je ušštedela mora da prenese u inostranstvo kako bi investirala u zemljama sa deficitom. Da li je to pametno, pre svega kada nemački kapital u inostranstvu proizvodi balone koji će jednom morati da puknu (kao što se to desilo u Grčkoj i ŠŠpaniji) - ukazuje on.

Varufakis se pita i koliko je pametno pouzdati se u priliv kapitala frankfurtskih banaka da bi se pokrila njihova platežžna nemoć, posebno kada znamo da taj cunami stranog novca preplavljuje Nemačku zato što su italijanski ili francuski vlasnici kapitala upravo izgubili nadu u sopstvene privrede?

Naposletku, koliko je za nemačkog ministra finansija racionalno da se raduje budžžetskom suficitu koji počiva na negativnim kamatama, kada znamo da te kamate (a) opterećuju nemačke penzione kase i (b) čuvenu ššvapsku domaćicu dovode do očajanja kada razmišlja o političkom establišmentu Nemačke?

Nemačkoj je potrebna otvorena debata među građanima o pitanju kako se valja odnositi prema pretnji koju suficiti danas predstavljaju za nemačko drušštvo, kao ššto je Grčkoj pre nekog vremena bila potrebna debata o tome kakvu pretnju su značili naši deficiti.

Amerika više ne može da se stara o svetskoj ekonomiji

EPA/Andy Rain
Janis Varufakis

Istorijski gledano, Nemačka za svoj status na kojem joj zavidi ceo svet ima da zahvali drušštvenom ugovoru koji je nemačkoj radničkoj klasi obezbedio visok stepen sigurnosti radnog mesta (i sediššta u nadzornim odborima velikih preduzeća), a obezbeđena je i fleksibilna, regulisana, liberalna, atmosfera u kojoj preduzeća mogu da cvetaju. No, to je bilo moguće samo dok su se SAD u ime Evrope i, naravno, Nemačke, starale i o makroekonomskom okružženju, dodaje on.

Nažžalost, Amerika posle krize iz 2008. višše ne možže da igra tu ulogu, a nemačka radnička klasa iz godine u godinu oseća kako taj šštit sve višše puca.

Sada je na Nemačkoj i na ostalim Evropljanima da stvorimo dobar mehanizam kojim ćemo moći da unutar Evrope pametno raspolažžemo naššim deficitima i suficitima. Ako u tome ne uspemo, biće to neuspeh Evrope, pa i Nemačke, pa će i sama civilizacija biti u opasnosti.

U aktuelnoj predizbornoj debati izgleda kao da nijedna stranka nije zainteresovana za tu temu. Srećom, ima mnogo pametnih članova aktuelnih stranaka koji su prepoznali neophodnost preorijentisanja nemačke politike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online