Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.09.2017.
17:10
Vestionline A

Susret privrednika i inspektora u PKS: Stati u kraj neregistrovanim privrednim subjektima

U Privrednoj komori Srbije održan je prvi neformalni susret privrednika i predstavnika inspekcija - "Dan otvorenih vrata sa inspektorima", na kome su predstavnici poslovne zajednice dobili konkretne savete i odgovore na sve nedoumice u vezi sa inspekcijskim nadzorom.

PKS
Inspekcije treba da suzbiju sivu ekonomiju Žarko Malinović

Inspektori sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti tržišne, turističke, poljoprivredne, građevinske i komunalne inspekcije, inspekcije rada i zaštite životne sredine, u sklopu preventivno-savetodavnih aktivnosti inspekcija diskutovali su sa privrednicima o otvorenim pitanjima iz njihovog poslovanja, davali savete i preporuke za poštovanje zakona i odgovarali na pitanja u segmentu primene propisa iz različitih oblasti poslovanja, ovlašćenja i dužnosti inspektora i novog okvira za inspekcijski nadzor.

- Inspekcije treba da povećaju broj kontrola nad neregistrovanim privrednim subjektima, da se više bave suzbijanjem sive ekonomije i smanje broj kontrola nad legalnim privrednim subjektima - rekao je Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije. 

Više od šest kontrola godišnje ima prosečan registrovani privredni subjekat i za njih troši preko dve radne nedelje dok inspekcije kontrolišu svega tri odsto neregistrovanih privrednih subjekta.

- Izvršeno je oko 170.000 kontrola od strane svih inspekcijskih organa nad legalnim subjektima, a taj broj, smatra  bi trebalo smanjiti na 100.000 kako bi se privreda rasteretila - objasnio je Malinović.

PKS
Dan otvrenih vrata sa inspektorima

Anketa PKS iz aprila meseca pokazala je da značajan broj privrednika, oko 40 odsto, smatra da inspekcijski organi nedovoljno kontrolišu kompanije i pojedince koji posluju u sivoj zoni. PKS očekuje da inspekcijski organi deluju preventivno, da budu servis privrede i legalnim privrednim subjektima pomognu da efikasnije posluju, istakao je Malinović dodajući da inspekcije, tužilaštvo i sudovi takođe treba kvalitetnije da sarađuju.

Milan Stefanović, viši stručni savetnik za regulatorna pitanja i inspekcijski nadzor Projekta za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj USAID BEP ocenio je da  skup u PKS pokazuje suštinsku promenu funkcije inspekcije.

- Novine uvedene Zakonom o inspekcijskom nadzoru uticale su na promenu percepcije inspektora kod privrednika, kao i unapređenje delotvornosti inspekcijskog nadzora, naročito stvaranjem uslova za koordinaciju inspekcijskih službi i drugih nadležnih organa - rekao je Stefanović.

- Od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru izvršili smo oko 630 savetodavnih poseta i primili oko 530 izveštaja o samoproveri. Trudimo se da pomognemo i savetujemo, a kada naiđemo na neki propust, utvrđujemo stepen rizika u skladu sa jasnim kriterijumima u kontrolnim listama. Ova lista sadrži kriterijume zahvaljujući kojima određujemo stepen rizika i usaglašenosti sa zakonima, kao i bezbednost. Nije nam cilj da odmah sankcionišemo uočene propuste - izjavila je Vesna Ristić, predstavnica tržišne inspekcije iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Aleksandar Vasić, direktor kompanije Poslovni savetnik ističe da privrednicima dosta znači što mogu od inspektora da dobiju savet kako da posluju prema propisima i što putem kontrolnih lista mogu sami da procene ispravnost poslovanja i na vreme izvrše korekciju. Takođe, prostor za proizvoljno i nezakonito delovanje inspekcije je smanjen, jer nam moraju ukazati koji od uslova iz kontrolnih lista, kojima i sami imamo pristup, nismo ispunili, ukazao je Vasić.

"Dan otvorenih vrata sa inspektorima" organizovali su PKS i USAID BEP, a tokom septembra i oktobra skup će biti održan u Nišu i Novom Sadu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online