Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.08.2017.
09:06
Blic.rs A

Gde završava novac oduzet na srpskim granicama?

Od početka 2017. godine, carinici iz "Uprave carine" otkrili su i privremeno oduzeli oko 1,7 miliona neprijavljenih evra na graničnim prelazima u Srbiji. Istražili smo gde odlazi taj novac, ali i u kojim uslovima u Srbiju može da se unese više od 10.000 evra, koliko je inače dozvoljena suma novca.

pixabay.com
Za osam meseci na srpskim granicama oduzeto je skoro dva miliona evra

Kako za "Blic" navode u Upravi carine, dužnost svakog putnika je da prilikom prelaska državne granice (pri ulasku ili izlasku iz zemlje) carinicima prijavi svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti.

- Uz potvrdu da ste uneli prijavljenu sumu, nećete imati problema pri izlasku iz zemlje (ukoliko samo prolazite kroz Srbiju ili pak novac vraćate u inostranstvo). Neprijavljivanjem sume iznad 10.000 evra, krši se Zakon o deviznom poslovanju i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, jer šverc ozbiljnih suma novca, uglavnom podrazumeva takozvano "pranje para" stečenih kriminalom - navode u Upravi carine.

Prema njihovim rečima najčešći razlog za neprijavljivanje deviza na granici je to, što onaj ko ih nosi mora da objasni poreklo novca.

A gde zaplenjeni novac odlazi?

Kako kažu u Upravi, novac koji je zaplenjen odlazi u kasu Narodne banke Srbije. Međutim, ukoliko Prekršajni sud donese odluku da se novac trajno oduzme, onda on odlazi direktno u budžet Srbije.

- Naša je obaveza da se protiv toga borimo i da po otkrivanju krijumčarenih deviza, koje predajemo Narodnoj banci Srbije, pokrenemo prekršajni postupak pred nadležnim sudom, koji dalje odlučuje o sudbini privremeno zadržanog novca - kažu u Upravi carine.

Kada možete izneti više od 10.000 evra?

Veći iznos od 10.000 evra mogu izneti samo nerezidenti (strani državljani sa prebivalištem u inostranstvu i domaći državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u inostranstvu duže od godinu dana) i to:

- na osnovu potvrde o unosu efektivnog stranog novca – do iznosa naznačenog u potvrdi (potvrdu izdaje carinska služba pri ulasku u zemlju);

- na osnovu potvrde banke da je novac koji iznosi iz zemlje podigao sa svog deviznog računa ili devizne štedne knjižice kod banke u Republici Srbiji – do iznosa naznačenog na toj potvrdi;

- na osnovu potvrde menjača da je novac koji iznosi stekao prodajom dinara dobijenih prethodnim korišćenjem platne kartice u Republici Srbiji - do iznosa naznačenog na toj potvrdi.

*Navedene potvrde carinski organ poništava prilikom prvog izlaska iz Republike Srbije.

Za dve godine oduzeto više od 8 miliona evra

Kako objašnjavaju u prethodne dve godine privremeno je oduzeto oko 8,5 miliona evra na graničnim prelazima u Srbiji.

Međutim, ne oduzima se privremeno samo novac. Kako objašnjavaju u Upravi carine, prema važećem Carinskom zakonu oduzima se i automobil, odnosno prevozno sredstvo švercovane robe (u ovom slučaju novca). Dakle, ukoliko u zemlju pokušate da unesete više od 10.000 evra i to sakrijete, najverovatnije će te osetati i bez automobila kojim ste granicu i pokušali da pređete.

Ali, i za to postoje uslovi.

- Prevozno sredstvo koje se koristi za prevoz krijumčarene robe, oduzima se ukoliko vrednost pomenute robe prelazi 1/3 vrednosti prevoznog sredstva, ili ukoliko je prevozno sredstvo posebno konstruisano, adaptirano, izmenjeno, ili na bilo koji drugi način prilagođeno svrsi sakrivanja robe (prerađivano u svrhu šverca) - kažu u Upravi carine.

Kako za "Blic" priča Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kada Uprava carine podnese prekršajnu prijavu protiv osobe koja je pokušala da unese/iznese više novca od dozvoljenog, sud pokreće dokazni postupak.

- Nakon toga sud donosi odluku da li će novac vratiti toj osobi, odnosno da li će naložiti trajno oduzimanje. U naplati kazne se donese takva odluka, se stara sud, dok zaštitne mere koje je sud naložio, kada presuda postane pravosnažna sprovodi podnosilac zahteva - u ovom slučaju to je Uprava carine - objašnjava on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online