Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.08.2017.
00:23
sputniknews.com, Vestionline A

Šta Soroš zna što drugi ne znaju?

Džordž Soroš, koji je slavu stekao kada se pre 25 godina kladio na pad britanske funte, pa ju je tako i oborio, sada se kladi na pad američke ekonomije.

Reuters
Džordž Soroš

Odnosno na pad glavnih indeksa njujorške berze. U to je, kako pokazuju podaci američkih regulatornih tela, uložio 1,8 milijardi dolara.

Štaviše, u svoju je procenu Soroš toliko uveren da u nju nastavlja da ulaže iako je ove godine već izgubio preko milijardu dolara "šortujući“ vrednost berze - prognozirajući dakle pad njene vrednosti - a ona je ove godine porasla za preko 10 procenata. 

Da li je Soroš izgubio poslovnu sposobnost ili vidi nešto što drugi ne vide? I šta o stanju globalne ekonomije, ovog neoliberalnog ekonomskog poretka u kome živimo, govori podatak da je 10 najbogatijih pojedinaca u proteklih godinu dana svoje bogatstvo uvećalo za preko 100 milijardi dolara, dok je istovremeno lična zaduženost Amerikanaca dosegla najveći nivo u istoriji a njihovi realni prihodi stagniraju već decenijama?

- Kao što su još 2005. bili najavljeni događaji 2008, tako se i sada najavljuje pucanje "balona" u američkoj ekonomiji. Ovakve analize pojavljuju se u vrlo ozbiljnim evropskim ekonomskim medijima, upozorenja čak postaju sve oštrija, a na neki način ih je potvrdio i Međunarodni monetarni fond - kaže za Sputnjik ekonomska novinarka Ruža Ćirković.

Tokom predizborne kampanje Donald Tramp je neprestano upozoravao da je njujorška berza "veliki, naduvani balon sapunice", dakle da je njena vrednost nerealna i prenaduvana i da će balon da pukne. Međutim, od kada je postao predsednik, a vrednost berze nastavila da raste, upravo u tome on pronalazi dokaz uspeha američke ekonomije s njim na čelu. Koji od dva Trampa je bliži istini? 

- Doći će do ozbiljnog pucanja i američke i drugih berzi - uveren je advokat i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović, ističući da nema paradoksa u činjenici da se o krahu berze govori kad je berza na vrhuncu.

- Uvek je tako. Ljudi žele da veruju da je sve u redu i da će bogaćenje biti nastavljeno, ali svi objektivni pokazatelji govore da su se cifre toliko odmakle od realnosti da je pucanje tog balona neminovno - pesimistički zaključuje Pavlović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online