Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.08.2017.
20:59
sputniknews.com A

Arapski princ spasava rusku banku?

Saudijski princ Alvalid bin Talal spreman je da spasi "Jugra" banku, jednu od 30 najvećih ruskih banaka po broju aktiva, koja je doživela krah nakon što je Centralna banka Rusije otkrila manipulacije u njenom poslovanju i oduzela joj dozvolu za rad.

Reuters
Saudijski princ Alvalid bin Talal

Kako je objasnio zamenik predsednika Centralne banke Dmitrij Tulin, banka "Jugra" je radila po principu "usisivača", uzimala je novac od Rusa i usmeravala ih na finansiranje projekata vlasnika banke u naftnoj industriji i razvoj nekretnina.

U te svrhe, prema podacima Centralne banke, otišlo je 90 odsto ukupnih uloga. Pritom, kako se navodi, banka nije stvarala adekvatne rezerve, izgubila je kapital i pokušavala je da sakrije realno finansijsko stanje. Gubitak "Jugre" je 22. jula bio 7,4 milijardi rubalja.

Banka Rusije je krajem jula "Jugri" oduzela dozvolu za rad, nakon što je procenila da je spas banke nemoguć - sredstva potrebna za sanaciju, u najoptimalnijoj varijanti, premašila bi sredstva koja se dobijaju od osiguranja, a od Arbitražnog suda u Moskvi je zatražila da prizna bankrot te banke.

Krah "Jugre" se po obimu isplate klijenata od strane Agencije za osiguranje uloga smatra najvećim u ruskoj istoriji - reč je o sumi od skoro 170 milijardi rubalja.

Vlasnik banke, beloruski biznismen Aleksej Hotin, sada pokušava da spase banku na sve moguće načine. Da bi izbegao najcrnji scenario, prvo je predlagao plan mera koje podrazumevaju da Agenciji za osiguranje uloga vrati 170 milijardi u roku od 10 godina, ali je Centralna banka to odbacila, jer je njegov plan smatrala "neosnovanim".

Gubitak licence primorao je Hotina da traži dodatne investicije za spas banke od članova saudijske kraljevske porodice, ali i za svoje naftne i hotelijerske projekte. U Hotinovom saopštenju se navodi da je "princ izrazio spremnost da razmotri mogućnost ulaganja u kapital banke u slučaju da se obnovi rad te finansijske institucije".

Princ Alvalid je bratanac aktuelnog kralja Saudijske Arabije, Salmana. Jedan je od najbogatijih ljudi na svetu, pa ga zovu i arapskim Vorenom Bafetom. Njegovo bogatstvo se procenjuje na više od 17 milijardi dolara, a ima udeo u kompanijama kao što su "Sitigrup", "For sizons", "Tviter", "21st Century Fox", "Dizni". On je vlasnik i kultnog hotela "Džordž V" u Parizu i "Plaza" u Njujorku.

Međutim, većina analitičara smatra da je kasno za spasavanje banke "Jugra", uz to dodaju da je dolazak investitora, posebno iz Saudijske Arabije, malo verovatan, jer "takva investicija ne bi imala nikakvog smisla".

Kremlj je saopštio da ne namerava da se meša u ovaj slučaj.

- Još jednom ponavljam - Kremlj se neće mešati u to. Postoje arbitražni postupci, postoji delatnost nezavisnog megaregulatora, postoji rukovodstvo te banke, koje će braniti svoja prava u sudskom postupku. I ovde nema mesta za mešanje Kremlja - rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Po svemu sudeći, poslednju reč o ovom slučaju daće - sud.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online