Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.08.2017.
19:44
Vestionline A

Čovek koji je predvideo svetsku ekonomsku krizu upozorava: Još jedan krah vreba iza ugla

Deset godina posle početka velike svetske ekonomske krize, koju je predvideo svega jedan čovek, profesor Stivi Kin, stiže upozorenje da je još jedan ovakav krah "gotovo neizbežan".

pixabay
Svetu opet preti kriza

Francuska investiciona banka "BNP Paribas" objavila je 9. avgusta 2007. godine da zatvara tri investiciona fonda specijalizovana za tržišta američkih hipotekarskih preduzeća, objašnjavajući da se bore za izračunavanje svojih vrednosti zbog rastuće zabrinutosti zbog likvidnosti.

Počela je svetska finansijska kriza. Banke su doživele kolaps, nezaposlenost je naglo skočila, a čak i pale pojedine vlade. Celu deceniju, političari, regulatori i finansijeri pokušavali su da pronađu načine da zaustave slične katastrofe.

Kin, jedan od ekonomista Kingston univerziteta u Londonu, predvideo je kolaps. Govoreći za "RT", Kin je rekao da bi još jedna finansijska kriza mogla da bude "iza ugla", ukoliko se ne usvoji fundamentalno drugačiji pristup. Kako je rekao "previše smo usredsređeni na državni dug, ali je pravi problem privatni dug".

- Ekonomija Velike Britanije nije stabilna, što je posledica najveće finansijske krize od Velike depresije, a još postoji nedostatak svesti u političkim krugovima o tome šta je zapravo izazvalo krizu - rekao je Kin.

Kako kaže, krizu u Britaniji nije izazvala državna potrošnja.

- To je apsurd. To bi tehnički značilo da je vladina potrošnja u Velikoj Britnaiji izazvala finansijsku krizu u SAD, što je čista glupost. Taj pristup nam je doneo štednju poslednjih deset godina, što je samo dodatno oslabilo ekonomiju - trvdi poznati ekonomista.

Ono što se zanemaruje, objašnjava Kin, jeste da je nivo privatnog duga u Velikoj Britaniji dostigao 195 procenata BDP-a posle krize. Trenutno je na oko 170 procenata, to je i dalje tri puta više od nivoa duga koji je Engleska prešla pre ere Margaret Tačer.

- Sa količinom duga koji samo sedi tamo, vrlo je verovatno da ćemo imati još jednu krizu, ali još verovatnije je da ćemo imati stagnaciju - kaže Kin.

"Zombi" ekonomija dolazi na naplatu

Glavni razlog za zabrinutost, kaže Kin, je ono što je nazvao "zombi" ekonomijama, kao što su Australija, Belgija, Kina, Kanada i Južna Koreja, koje su izbegle prošlu krizu pozajmicama.

One sada imaju veći teret duga sa kojim moraju da se pozabave kada stigne sledeća kriza, što bi moglo da bude između 2017. i 2020. godine, tvrdi Kin.

- Te ekonomije su približne veličine kao američka. Tako da kada one padnu, dogodiće se kriza koja će pogoditi ostatak sveta - objasnio je ekonomista.

Kina je poseban slučaj, tvrdi stručnjak, jer ima produženi kredit sa godišnjom stopom od oko 25 procenata. Sa dugom privatnog sektora koji prevazilazi 200 odsto BDP-a, najviše liči na prezadužene ekonomije Irske i Španije pre 2008. godine. Mala nada je i za Australiju, tvrdi ekonomista koji je tamo rođen, čiji krediti i stambeni baloni nisu pukli 2008. godine. Prošle godine, kredit privatnog sektora bio je preko 200 odsto BDP-a.

- Australija danas može da izbegne krizu samo tako što će je odložiti do sutra - kaže Kin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online